Rakan Blogger

Thursday, June 13, 2019

Program Transformasi Sekolah (TS25)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebagai warga pendidik, kita akur dengan dasar yang diperkenalkan oleh kerajaan. Mahu tidak mahu tetap hadapi dan laksanakan dengan hati yang terbuka. Walaupun kekadang terfikir, terlalu banyak dasar boleh mengakibatkan dunia pendidikan kelam kabut. Tapi, para pemikir di peringkat KPM telah mengetahui mengapa perlu dilaksanakan. Ia mengambil masa yang lama untuk kita hadam sepenuhnya.

Hari ini, Kancil ingin bercerita mengenai Program Transformasi Sekolah (TS25). Sekolah tempat Kancil bertugas telah terpilih antara lima sekolah di daerah Tawau. Pelbagai persediaan telah dibuat bagi menjayakan program ini. Bak kata orang, tidak senang duduk sehingga selesai program besar ini.

Apa dia TS25? Program TS25 merupakan sebahagian daripada usaha KPM ke arah meningkatkan kemenjadian murid dan menjadikan sekolah yang berkualiti. Ini bertujuan untuk mengaplikasikan amalan terbaik dalam pelaksanaan pengurusan dan kepimpinan serta pedagogi dalam pembelajaran dan pengajaran selari dengan hasrat yang terkandung dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013 - 2025.

TS25 mewujudkan modal insan unggul dalam dunia pendidikan. Yang mana mewujudkan persektiaran pembelajaran yang menyeronokkan dan disokong oleh kepimpinan yang berkualiti dan berwawasan. Selain itu, melahirkan guru yang berkompeten dan beraspirasi tinggi dalam menjalankan tugas yang diberikan dan dibantu oleh komitmen komuniti yang padu.

Maka bermulalah, perjalanan kami di peringkat sekolah untuk melaksanakan program ini. Melaksanakan pelbagai aktiviti yang berpaksikan kepada pembelajaran abad -21. Setiap panitia dan persatuan bekerja keras untuk menjayakan aktiviti - aktiviti yang dirancang. Seperti hari ini, menjemput ibu bapa untuk hadir ke sekolah dan bersama - sama mendidik dan membantu anak - anak murid di sekolah. Aktiviti pembelajaran i Think diperkenalkan di setiap kelas.

Ibu bapa yang hadir, tidak rasa kekok untuk memberi bantuan dalam mendidik anak - anak murid lain. Walaupun pada dasarnya mereka tiada pengalaman. Namun mereka berjaya menjadi sebahagian dalam proses PDP. Seterusnya, mereka melihat anak - anak murid membentang di hadapan mereka. Pelbagai gelagat dan gaya dipertontonkan oleh anak - anak murid ini. Dan ini mencuit hati ibu bapa yang melihat mereka. Inilah satu pengalaman berharga kepada semua ibu bapa yang hadir.

Bagi Kancil, penglibatan ibu bapa dapat mengeratkan lagi hubungan guru dan ibu bapa di sekolah. Selain itu, ibu bapa mengetahui pdp yang dilaksanakan oleh guru di sekolah. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...