Rakan Blogger

Tuesday, July 9, 2019

Pengumpul Kereta Hotwheels

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.


Sejak tahun 2013, Kancil sudah berminat mengumpul kereta Hotwheels. Pada masa itu, Kancil hanya berminat pada kereta yang sedap mata memandang. Beli yang menarik minat Kancil sahaja. Tapi sejak 2014, Kancil mula menyimpan dan memilik kereta Hotwheels yang pernah di atas jalan atau kini di atas jalan.

Rupa - rupanya nilai harga kereta hotwheel ini melambung tinggi jika kereta tersebut merupakan kereta lagenda seperti Datsun, Ford Mustang, Pick up dan sebagainya. Harganya mencecah sehingga berpuluh ringgit. Namun Kancil hanya sebagai pengumpul kereta hotwheels dan bukan penjual.

Sehingga kini, (2019) Kancil memiliki lebih 300 buah kereta hotwheels. Semuanya disimpan di almari yang khas untuk kereta - kereta kecil ini. Seperti di atas gambar, itu sebahagian kereta - kereta hotwheels Kancil simpan. Bukan sekadar Kancil seorang di Tawau mengumpul kereta hotwheels. Ada ramai di kalangan kami. Ada kenalan Kancil yang memiliki lebih 3000 buah kereta hotwheels. Memang penggemar kereta hotwheels. Kancil tidak ambil gambarnya semasa berkunjung ke rumah kenalan ini.

Di Tawau, ada satu pertandingan yang dibuat untuk peminat - peminat kereta hotwheels. Di buat pada hujung minggu di bandar Tawau. Bukan sekadar di Tawau malah bandar Lahad Datu dan Sandakan juga. Apa lagi kalau di ibu kota KK. Memang meriah jika berkumpul dengan peminat - peminat kereta kecil ini. Dalam acara ini, ada pertandingan drag dan hiasan (custom).

Kancil sekadar menonton dan tidak pernah mengikut mana - mana pertandingan. Tetapi Kancil pernah menganjur pertandingan di peringkat sekolah. Mendapat sambutan hangat di kalangan murid - murid. Tetapi pertandingan tersebut Kancil kenakan syarat. Antara syarat yang Kancil kenakan ialah peserta yang ingin menyertai pertandingan tidak memiliki masalah disiplin dan masalah kehadiran. 

Dengan ini, murid - murid dapat menjaga disiplin mereka di sekolah. Tambahan lagi, menarik minat untuk hadir ke sekolah dengan aktiviti sebegini. Untuk makluman, banyak lagi aktiviti Kancil laksanakan kerana Kancil merupakan SU Sukan. Okaylah Kancil ingin kongsikan beberapa gambar kereta hotwheels Kancil.


 Datsun 510  Dan DMC Doleron


Volkswagen Golf MK2 dan Kool Kombi

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog Kancil 8349.
4 comments:

SmBotak said...

lepas ni boleh kembangkan lagi dengan cuba custom pulak kemudian cuba brand lain macam matchbox atau majorette. tapi kumpul hotwheels lagi menarik sebab boleh hunting dan jugak ada banyak varian untuk satu2 casting. pendek kata never ending la.

Kancil 8349 said...

insya Allah...jika diberikan masa yang sesuai.

عبده العمراوى said...شركة تنظيف بيوت بالجبيل
شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف الموكيت بالهفوف
شركة المثالية لتنظيف السجاد بالهفوف
شركة المثالية الدولية للتنظيف بالهفوف

Susan said...

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. There are so many fun and exciting Things to do and experience around the world that I thought I'd put together a list of my favourite things to do for all travelers ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...