Rakan Blogger

Monday, December 2, 2019

Cerita Di Sekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia ke blog Kancil 8349.

Hari ini Kancil ingin berkongsi beberapa cerita mengenai situasi yang telah dialami oleh beberapa orang rakan Kancil dalam menghadapi karenah ibu bapa di sekolah. Ini hanya sekadar perkongsian dan bukan menyalahkan pihak tertentu. Korang pandai berfikir sendirilah.

Situasi 1
Seorang ayah telah menelefon guru besar dan memaklumkan kepadanya bahawa seorang guru di sekolahnya telah memberi banyak kerja kepada anak ayah ini. Kerja rumah yang diberikan tersebut menyebabkan anaknya terlalu penat ketika berada di rumah sehingga malas untuk menjamah makanan. Akibat risau dia terus menelefon guru besar. Dia meminta agar guru - guru di sekolah tidak memberi tekanan kepada anaknya. Keesokan harinya, guru besar tersebut memanggil guru yang dimaksudkan. Alangkah terkejutnya guru tersebut. Rasa marah dan kecewa dengan tindakan ayah murid tersebut. Guru tersebut terus masuk ke dalam kelas. Dia bertanya murid di dalam kelas yang diajarnya adakah kerja rumah yang diberikan olehnya menyebabkan mereka merasa penat. Hanya sekadar 5 soalan sahaja.

Situasi 2
Seorang murid tahun 1 tidak mahu datang ke sekolah kerana selalu dipukul oleh sorang guru lelaki bernama Cikgu B. Ayah murid tersebut datang ke sekolah dan mencari guru yang dimaksudkan oleh anaknya. Ayah murid ini memandang wajah Cikgu B dengan rasa tidak berpuas hati. Kerana rasa tidak senang dengan pandangan seorang lelaki, Cikgu B berjumpa dengan lelaki tersebut dan bertanya jika ada perkara yang boleh dibantu. Ayah murid tersebut memaklumkan bahawa anaknya selalu dipukul oleh Cikgu B. Cikgu B terkejut dengan kenyataan tersebut. Beliau bertanya, anaknya berada di darjah berapa. Ayah murid tersebut memberitahu bahawa anaknya berada di tahun 1. Cikgu B lagi terkejut. Dia memaklumkan bahawa dia bukan guru tahun 1 dan murid yang dimaksudkan oleh lelaki tersebut bukan dikenali oleh Cikgu B. Bila masa dan kelas mana plak Cikgu B akan memukul anaknya.

Ini adalah beberapa kisah yang berlalu di dalam sekolah. Banyak lagi sebenarnya. Namun ini sahaja yang Kancil dapat kongsikan. Insya Allah di lain cerita kita akan kongsikan. 

Terima kasih kerana sudi singgah di blog Kancil 8349.

2 comments:

aizamia3 said...

Kerja sekolah itu wajib untuk disiapkan, sebelum cikgu dekat sekolah marah, meh ibu dekat rumah marah dulu.

Kena pukul dek cikgu, kalau setakat pukul2 manja takde apalah. Selagi tak cedera sampai berdarah ok je. Takkan cikgu dekat sekolah nak burukkan rekod sendiri kan.. ;)

Kalau tak boleh anak2 tu disentuh, ajar sendiri dekat rumah.

Kancil 8349 said...

Aizamia3
Betul tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...