Rakan Blogger

Tuesday, January 31, 2017

Guru Sidang Pagi Versus Guru Sidang Petang

Assalamulaikum dan salam satu Malaysia.

Tajuk ini bukan menggambarkan keadaan guru dua sidang di sesuatu sekolah. Ia menceritakan mengenai keselesaan berada di dua sidang. Kelebihan dan kekurangan berada di dua sidang. Sabah merupakan negeri yang paling banyak sekolah mempunyai dua sidang. Lebih-lebih lagi daerah Tawau yang memiliki lebih 50 buah sekolah rendah. 

Sidang pagi
Kancil lebih suka berada di sidang ini kerana banyak perkara dan aktiviti yang boleh dilakukan. Awal pagi bangun. Pergi kerja tidak terperangkap dengan kesesakan lalu lintas. Cuaca masih sejuk. Yang paling best, selesai sekolah boleh semak kerja murid, melatih aktiviti sukan dan sebagainya. Kelemahan berada di sidang ini, mudah dipantau oleh pemantau atau pelawat. Banyak aktiviti berlaku pada waktu pagi dan kadangkala sesi kelas dibatalkan. 

Sidang petang
Kancil pernah berada di sidang petang. Boleh sambung tidur selepas solat subuh. Boleh buat persediaan Pdp sebelum sekolah bermula. Tapi selalu terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Masa ini cuaca panas. Masuk kelas belum cerita lagi. Aktiviti melatih sukan hanya boleh dibuat pada hari Sabtu. Lepas sekolah, mesti penat sangat. Kekadang lupa semak kerja murid. Hehehe...

Ini sekadar pandangan peribadi Kancil sahaja. Banyak lagi cuma tidak mahu cerita panjang. Ikut kesesuaian guru yang mana selesa. Bagi Kancil, rela di sidang pagi. Kerana boleh buat banyak aktiviti sebelah petang. Jika ada yang kurang setuju dengan kenyataan Kancil. Itu hak korang.

Sekian dan terima kasih.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...