Rakan Blogger

Monday, January 30, 2017

Tahun Baharu Dunia Baharu

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Tenggelam timbul blog Kancil nie. Macam bersarang lama tidak aktif di dalam dunia maya. Tahun ini Kancil berusaha untuk aktif semula. Semoga niat Kancil tercapai. Tahun lalu pun begitu tetapi ada sahaja halangan.

Halangan masa dan tenaga. Insya Allah Kancil akan memperbaikinya. Sekarang sudah masuk bulan dua baru plak aktif. Bukan apa, Kancil sudah berpindah dari sekolah baharu dan masih sedikit samar dengan dunia nyata. Hehehe...lambat betul mahu mengadaptasi diri. Sebenarnya banyak perkara perlu dibuat.

Serba sedikit kejadian tahun lalu yang Kancil lalui. Ingin dikongsi bersama rakan - rakan di dunia nyata.

Cerita 1 : Anak Tidak Sihat
Tahun lalu, tahun paling perit Kancil sekeluarga lalui. Tahun yang menduga dalam kehidupan kami sekeluarga. Anak nombor dua Kancil dapat penyakit sawan. Pelbagai usaha telah kami cari. Tenaga dan wang rezeki jangan ceritalah. Memang sedih kami sekeluarga. Alhamdulillah, bulan 7 tahun lalu anak Kancil pulih sedia kala. Namum perlu rawatan susulan. 

Cerita 2 : Filem Pendek "Kami"
Pada bulan 8 tahun lalu, Kancil sukarela membantu seorang rakan guru untuk membuat filem pendek. Kira setiap tahun sekolah ini akan membuat filem pendek. So, Kancil ingin terlibat sama dalam pemikinan filem pendek ini. Kancil sebelum ini biasa dengan drama pentas dan ini peluang terbaik untuk menceburi bidang dalam pemikinan filem pendek. Kancil membuat skrip dan jalan cerita filem tersebut. Peluang yang terbaik Kancil dapat. Sasaran filem ini adalah menyertai Festival Filem Pendek Peringkat Kebangsaan. Namun bukan rezeki kami untuk ke sana. Hanya mampu berjaya di peringkat daerah Tawau saja. Namun Kancil bersyukur kerana ini percubaan pertama kancil dalam pemikinan filem pendek berjaya di Tawau. Insya Allah tahun ini akan memperbaiki kekurangan yang terdapat dalam filem pendek. 

Cerita 3 : Pasukan Tarian Igal - Igal
Kancil bersama seorang guru perempuan diberikan kepercayaan oleh guru besar untuk membentuk satu pasukan tarian igal - igal peringkat sekolah. Pasukan ini diwujudkan bagi tujuan sebagai penari persembahan kepada pelawat - pelawat sekolah yand datang mengunjungi sekolah Kancil sekarang. Persembahan pertama kami apabila membuat persembahan di Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Peringkat Daerah Tawau.


Kami membawa dua persembahan tarian iaitu Tarian Zapin dan Tarian Igal - Igal. 

Setakat ini sahaja perkongsian Kancil. Insya Allah Kancil akan kongsikan banyak cerita. Terima kasih kerana sudi singgah ke blog Kancil. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...