Rakan Blogger

Saturday, March 25, 2017

Cuti Sekolah Tapi Cikgu Tidak Cuti

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia

Namanya cuti, sepatutnya kami bercuti. Tapi bohonglah kalau kami tidak katakan bahawa kami tidak bekerja. Kerja yang diberikan oleh pihak atasan. Mahu siapkan itu ini. Sedangkan murid - murid lain sudah pun bercuti ke destinasi pelancongan yang mereka rancang awal - awal. Namun tidak ramai yang terfikir bahawa anak - anak guru yang terpaksa berkorban demi kerjaya ibu bapa mereka yang bergelar guru.

Namun sudah menjadi kebiasaan anak - anak guru memahami kerjaya ibu bapa mereka. Malah mereka sanggup membantu ibu bapa mereka dengan membantu key in markah, semak kerja atau sebagainya. Mengapa mereka ingin membantu? Jika kerja ibu bapa mereka siap awal...bolehlah mereka bercuti bersama. 

Umum nampak cuti sekolah maka guru - guru pun bercuti. Sedangkan guru perlu mengejar SAPS dengan menyemak ujian murid pada minggu terakhir pelajaran. Sudahlah semak ujian, markah perlu dimasukkan ke dalam SAPS. Jika lewat maka, teguran akan berlaku. Semuanya perlu cepat tanpa mengetahui keadaan sang guru. 

Belum lagi kerja yang diberikan oleh guru perlu disemak dan diserahkan pada awal persekolahan. Ini memakan masa juga untuk menyemak. Buka sekolah, kerja yang diberikan sebelum cuti pun perlu disemak. Mana ada masa untuk berehat. Memikirkan strategi untuk mengajar murid - murid yang lemah dalam pelajaran. Ia menjadi keutamaan kepada guru.

Apapun, hargai dan hormati kami sebagai guru. Kerjaya kami adalah kerja sepanjang masa. 

2 comments:

Mas Zull said...

assalamualaikum...lama mama x singgah ke sini...:)
** Mama Maszull

PAk RUDI DI SEMARANG said...

Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di šŸ£PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBALšŸ£

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...