Rakan Blogger

Friday, August 2, 2013

Cikgu BAIK punya!!!

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.


Inikah yang ibu bapa inginkan daripada guru? Tapi kami sebagai guru tidak sampai hati atau tergamak untuk berbuat demikian kerana murid ini adalah amanah diberikan dan aset negara yang perlu dibentuk untuk kesinambungan pembangunan negara. Untuk generasi yang terbaik sepanjang zaman. Jika anak anda tidak mahu belajar, janganlah hantar ke sekolah. Ada ramai lagi budak yang ingin belajar.

Tengok je budak - budak PATI di Sabah...rata - rata mereka berlumba - lumba belajar di negara kita. Mak bapa mereka pula tidak bising bila anak - anak mereka disentuh (dipukul atau dicubit) kerana mereka faham. Jika mahu menempuhi kehidupan dewasa, lalui kehidupan sebagai murid. Tetapi ibu bapa yang kuat komplen nie tidak sedar.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

20 comments:

Kesuma Angsana said...

ntahlah.. payah juga nk komen benda2 macam ni..

Aida Ismail said...

Tak dapat tengok video. Hmm..kalau nak pukul & cubit sekalipun, ada batasnya. Jangan sampai budak tu masuk sepital sudah la. Hee~

siti ZAHARA said...

klu nak pukul jgnla smpai cam tu sekali..parah kut cikgu..heee
yg satu lagi smpai mcm tu cara mndidik lama2 budak2 naik lemak..lebih baik tak payah belajar..hee..lawak jugak cite ni..tpi disebaliknya ada pengajarannya..=D

QueeN TerataI said...

x dpt nk tgk video kancil.. walau apa pun sya sokong kata2 kancil tu.. ibubapa zaman skrg terlalu manjakan anak2... ;)

aizamia3 said...

tak dapat tengok video tu.. kena balik rumah tengok kat umah..

dulu takde pulak isu kalau kena rotan dengan cikgu.. ok je..
selagi boleh selesai kat luar, selesaikanlah dengan cara baik.. ;)

siti ZAHARA said...

Klu ajar ank murid cara mcm tu..alamatnya lebam2la..hee
yg kedua tu..klu mnja sgt naik lemak kut pelajar2..asal tak buat kje sek dpt duit..hee..
lawak gak cite ni tpi ada pengajarannya disitu..=)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Tau tak apa Kancil, zaman sekarang student memang terlebih manja.. Geram je, berbulu je tengok gelagat dorang.. Mak bapak sekarang memang jelas nampak sangat memanjakan anak. Sikit cikgu sentuh, dah keluar surat saman polis bagai..Padahal dalam waktu yang sama, cikgu tu sedang mendidik anak dia untuk jadi insan yang boleh menjaga mak bapak tu juga satu hari dah tua nanti..

hmm sekadar pendapat peribadi..

Rapunzeel Cikilolo said...

haha.

untung la mak ayah aku mcm tu...

mak ayah aku tak amek tau pun aku kena pukul ke tak kat sekolah.

sebab aku selalu siap keje pun. wat leceh je kena marah ni semua...

haha!

Knor said...

dahulukan Allah dlm kehidupan..

zulhilmi tempoyak said...

mkin lama mkin syg.. mkin tu jugak terbuang.. :|

Jos Bloko said...

Murid adalah amanah cikgu.
Saya dari indonesia :-)

AHMAD AFIQ said...

bagi aku mak & ayah & cikgu tidak berfikir sebelum bertindak kalau yg negatif2 too. semua leh bawak berbincang

Santri T.P.I.N.I said...

huhuhu cikgu yg sgt baik....

fairus said...

HAHA.. TERBAIK.. TAPI DALAM BABAK PERTAMA TU, JANGANLAH SAMAI CIKGU TENDANG KERUSI PLAK..

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

erm..no komen hihi

Amanina Mads said...

betul mendidik kena pd caranya...

Empayar Utama said...

Salam cikgu. Ini komen jujur dari saya.

Zaman saya bersekolah rendah dahulu babak pertamalah yang menjadi asam garam di sekolah. Kerana kami belum kenal apa-apa akta, tv hitam putih, tiada talipon bimbit dan komputer apatah lagi fesbuk dan laman sosial lainnya. Kami tidak dimanjakan dengan itu semua.

Tapi hormat kami kepada guru tetap tebal sebagai anak murid kepada pendidik (yang rasanya sekarang amat berbeza - menjadi rakan se'alam maya')

Terus terang (pendapat saya) jurang perbezaan antara guru dan murid perlu ada dan perlu dikekalkan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin dari saya

Muhammad Syazwan Norhalik said...

Salam Aidilfitri dari Blog Uncle Zuan dan Saiazuan Blog :)

Eza Boom Boom said...

Salam aidilfitri encik kancil :) heee.

Kancil 8349 said...

terima kasih kerana sudi komen di blog Kancil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...