Rakan Blogger

Monday, August 26, 2013

Guru Sekolah VS Guru Tuisyen

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Kalau dibincangkan mengenai dua jenis guru nie...pasti tergambar pelbagai persepsi mengenai mereka ini. Ada yang mengatakan yang satu nie hebat dan sebaliknya. Sehingga membuatkan murid - murid terkeliru untuk mengikut yang mana satu. Jika berlaku kekeliruan, maka ada satu pihak yang kecewa. Tentunya guru sekolah.

Mengapa Kancil berkata guru sekolah? Kerana ibu bapa dan murid - murid percaya kepada guru tuisyen untuk mendapat kejayaan cemerlang. Kejayaan guru tuisyen nie pun disebabkan oleh guru - guru sekolah. Mereka mendapat murid yang sudah kenal huruf dan nombor. Kalau tidak, mungkin mereka tidah sehebat guru sekolah. Apapun, di sekolah Kancil nie beberapa orang guru sekolah kecewa di atas layanan ibu bapa dan murid - murid sekolah terhadap mereka.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

7 comments:

Cik Itah@Rama Rama Pendek said...

mereka ni sama+ berbakti :)

Amanina Mads said...

sama2 guru dan mengajar pd tempat yg berbeza..

3no gr33ny said...

hamba sokong pendapat sahabat Kancil

Sakura Sue said...

Tak syak lg. Ramai selalu fikir guru tuisyen is better. Tp hakikatnya asas dr guru sekolah tu yg lbh pntg.guru tuisyen mcm faktor tmbhn.btw, Guru tuisyen pn guru sekolah juga. All teachers are precious. No doubt.

Empayar Utama said...

Tuisyen ni sebenarnya sokongan kepada kelas sedia ada. Ia tidak formal dan terlebih khusus. Ada yang buat duit lebih besar dari gaji bulanan sebagai guru sekolah.

Ada dua kumpulan, kan? Satu persendirian yang bukan terdiri dari guru sekolah manakala satu lagi datang dari guru sekolah dan dibuat luar pada waktu sekolah.

Yang penting niat mendidik tu. Ini pendapat saya la...

Kesuma Angsana said...

serius KA tak pernah hantar anak2 ke kelas tuisyen setakat ini., kalau ada pun kelas tuisyen yang diberikan oleh cikgu2 sekolah mereka juga. apapun result exam mereka ttp bagus !

Kancil 8349 said...

terima kasih kerana memberi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...