Rakan Blogger

Monday, September 23, 2013

Bercuti Di Sandakan : Gereja St Michael's and All Angels

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.


Entri sebelum nie, Kancil kongsikan cerita mengenai Tokong di atas bukit yang terdapat di Sandakan. Kali ini, Kancil bawakan kalian salah satu tempat menarik dan merupakan sejarah di daerah Sandakan. 

Gereja St Michael and All Angel merupakan gereja granit yang telah dibina pada tahun 1897 dan merupakan salah sebuah daripada bilangan kecil bangunan yang masih kukuh sebelum Perang Dunia Kedua. Gereja ini telah diiktiraf sebagai sebuah tapak warisan dunia sejak tahun 2005. Kononnya batu granit ini telah diambil di kawasan bukit berhampiran dengan Kampung Sim - Sim.



Gambar di atas merupakan gereja tersebut. Ia berdekatan dengan kawasan sekolah menengah. Kalau kita lihat seperti berada di luar negara. Bukan seperti di dalam Malaysia. Kancil ndak berkesempatan untuk masuk ke dalam kerana terlalu awal datang masa melawat. Apapun, ini merupakan salah satu tempat yang wajib korang pergi. Tengok kecantikan bangunan ini sahaja.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

15 comments:

Nico Nabiela said...

A'ah lah cm kt overseas..hehehe

JunAina said...

Agaknya kalau ke Sandakan banyak lagi tak tempat2 menarik boleh di lawati?

fairus said...

YE KE TAPAK WARISAN DUNIA? ATAU IANYA SEKADAR MONUMEN WARISAN KEBANGSAAN? SEBAB SETAHU AKU MALAYSIA ADA TAPAK WARISAN DUNIA IAITU MELAKA DAN PENANG. LEMBAH LENGGONG DALAM PERMOHONAN. DAN ALAM WARISAN SEMULAJADI DI GUA MULU DAN GUNUNG KINABALU..

siti zahara said...

Menarikla tempat2 kat sana..^_^

♥ Wina ♥ said...

cantik tempat...macam sejuk je

hassy chan said...

serius nampak macam kat oversea.. hehehe

QueeN TerataI said...

aritu pergi melawat tokong.. arini melawat gereja plak yer...

Ann Ishak said...

mulanya saya ingat ni bangunan dekat negara luar, rupanya dekat sandakan ek. memang cantik reka bentuk bangunan ni :)

norindar noraziz said...

sandakan memang cantik.. :) ..

~anak jati sandakan ~

Zul Fattah said...

betul ke ni sandakan cikgu? mcam kat eropah ja..

Amanina Mads said...

tmpat sejarah bekas jajahan inggeris mesti ada style luar negara :)

Nor Azimah said...

A'ah, aritu pi melawat tokong, ni gereja plak.. bila nak melawat masjid yang mungkin lagi cantik..dan lebih berkat... jangan marah ye

Kancil 8349 said...

Nico : betul tu...hehehe

JunAina : banyak..hehehe

Fairus : geng saya sudah jelaskan di dalam email FB mu

Siti : terima kasih

Wina : macam sejuk je...sebab kawasan tenang

Hassy : betul tu

Queen : betul tu

Ann : betul tu

Norindar : betul tu

Zul : memang di Sandakan...belum pernah lagi melancong ke luar negara

Amanina : betul tu

Nor Azimah : sal masjid bukan tidak singgah tetapi ia bukan tersenarai sebagai tempat bersejarah...Kancil ingin berkongsi tempat bersejarah je...

Xtrifor said...
This comment has been removed by the author.
Doktor CT said...

di sandakan, ada satu masjid lama atas bukit tu... masa perang dunia kedua dijadikan tempat persembunyian. masih ada kesan tembakan di diding masjid. datang lah melawat & beribadah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...