Rakan Blogger

Thursday, September 19, 2013

Bercuti Di Sandakan : Pengenalan

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia 

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Sandakan merupakan salah sebuah bandar utama di Sabah dan bandar kedua terbesar di Sabah. Ia berada di Teluk Sandakan dan menjadikan bandar tersebut sebagai satu pelabuhan yang baik. Bandar Sandakan pernah menjadi ibu negeri Sabah selepas Kudat (pada ketika itu Borneo Utara). Maksud Sandakan dari bahasa tempatan (Suluk) ialah pajakan.

Dari segi sejarah, bandar ini pernah menjadi tapak pembinaan lapangan terbang tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Yang mana tawanannya merupakan tentera Australia dan British yang kalah di Singapura. Kesemua tawanan perang terkorban kecuali 6 orang yang berjaya melarikan diri selepas Kawad Maut dari Sandakan ke Ranau (sejauh 260 km). Seramai 2500 orang berkawad dan rata - rata mati di sepanjang perjalanan dan ada juga dibunuh.

Sumber mengatakan bahawa pada tahun 1870 - an, pantai timur Sabah berada di bawah pemerintahan Sultan Sulu. William Clarke Cowie telah mendapat izin Sultan Sulu untuk mendirikan tapak perdadangan di sini. Cowie membayar pajakan kepada Sultan Sulu dan menggelarkan bandar tersebut Bandar Sandakan (tanah yang dipajak)

Antara tempat yang menarik di Sandakan ialah :

* Rumah Agnes Ketih dikenali sebagai Newlands - penulis buku Land Below The Wind, Three Came Home
* English Tea House
*Taman Peringatan Sandakan : Tapak khemah tawanan perang di Batu 8
* Tanah Perkuburan Jepun
* Gereja St Michael's and All Angels : Gereja granit dibina pada tahun 1897
* Tokong Buddha Puu Jih Shih
* Tokong Sam Sing Kung : tokong tertua dan mempunyai 3 tuhan di dalam tokong tersebut
* Masjid Sandakan
* Kampung Buli Sim - Sim
* Pasar Sandakan
* Taman Buaya
* Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Tidak semua tempat Kancil pergi namun Kancil akan kongsikan cerita dan pengalaman Kancil berada di sana. Memang layak jika Kancil katakan ia Bandar Bersejarah di negeri Sabah. Kerana banyak tempat sejarah yang wajib kita lawati.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

7 comments:

♥ Wina ♥ said...

sarawak dah pernah pegi, teringin nak gi sabah pulak :)

QueeN TerataI said...

wah.. bagus ni kancil.. blh jdkan panduan kalau nk bercuti ke sandakan.. Queen ada plan nak ke KK tp tula xtau nak ke mana arah tujunya.. apa yg menarik kat sana.. teringin gak nk pegi pulau2 yg ada.. kundasang pun mcm best jugakan.. hehehe

Nico Nabiela said...

Noted..nice info..tq kancil =)

Knor said...

smlm baru anak buah pergi sabah belajar di sana..dah dua thn..

nanti kut2 la pergi sabah

Kesuma Angsana said...

wah byk tmpt2 yang menarik yer kat sini. tq share info

memmetlenggeng said...

nampak banyak jugak tempat yang kancil pergi ni...Mmmm..kalau sempat saya nak menyinggah sana jugakla nanti. Nanti buat entry lagi tau..

Kancil 8349 said...

wina : jomlah datang ke sini

Queen : memang best tu...

Nico : terima kasih

Knor : boleh bah

Kesuma : terima kasih

Memmetlenggeng : terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...