Rakan Blogger

Tuesday, January 25, 2011

Bila Murid Kurang Ajar Dengan Guru

Banyak khabar yang kita dengar mengenai sikap kurang baik dan tidak berdisiplin yang dilakukan oleh murid - murid zaman sekarang. Mereka lebih suka menunjukkan diri mereka hebat dan terbaik dalam usia mereka sedangkan mereka baru setahun jagung. 

Apabila guru menghukum murid, ibubapa terus melenting dan menyalahkan seratus peratus kepada guru. Mereka tidak sedar bahawa guru adalah golongan yang amat derita menanggung kedegilan dan kejahilan anak mereka. Mereka hanya mendengar kata - kata anak mereka sedangkan anak mereka cuba melindungi kesilapan mereka.

Dari mana mereka belajar tentulah daripada ibubapa mereka. Saya tidak menyalahkan ibubapa keseluruhannya tetapi bertindak adillah sebelum menghukum pihak guru. Guru terpaksa melayan 1001 macam gelagat murid dalam sekolah. Mustahil ada manusia yang boleh tahan dan mengawal emosi mereka.
Adalah lebih baik jika, ibubapa merasai tanggungjawab guru untuk sehari dan melayan anak - anak orang lain. Tentu mereka faham akan tugas yang dipikul oleh guru. Rasa kepahitan orang lain sebelum membuat tanggapan...

5 comments:

Gen2Merah said...

betul betul betul.. betapa sabarnya guru menghadapi karenah macam ini..

PeRmAtA bIrU said...

seorang guru itu harus menjadi ibu dan bapa untuk ratusan orang anak2.. namun pengorbanan ini juga tidak boleh dilihat oleh para ibu bapa.. hurm...

Kancil 8349 said...

Gen2Merah : betul tu geng

Permata Biru : memang betul...mereka tutup mata mereka

maszull said...

assalamualaikum kancil...sabar jer kancil kalau diikutkan hati mati jadi sabar jer la jln penyelesaiannya...:)

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

terima kasih mama nasihaktkan kancil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...