Rakan Blogger

Friday, January 28, 2011

Hujan Sebelum Dan Selepas Sekolah

Time hujan nielah paling seronok membuta, sejuk orang kata dan segala sendi pun rasa kejang. Malas nak bangun. Apapun, hujan nie membawa rahmat. Ditambah lagi pada hari Jumaat. Teringat dulu masa tinggal kat Lahad Datu dalam Tahun 1996. Selepas solat Jumaat, adalah seorang lelaki dewasa bercakap dengan rakannya.

"Alhamdulillah hujan turun, memberi rahmat. Tapi risau gak kalau berterusan nanti bencana pulak yang menimpa. Tidak pasal - pasal banjir besar melanda."

Tepat pada pukul 4 petang, kecohlah semua orang di bandar Lahad Datu. Air naik ke paras lutut. Dalam sejarah bandar tersebut banjir di kawasan bandar. Banyaklah tenggelam ketika itu. Selalunya kawasan Segama yang banjir.

Itu bukan tujuan aku nak publish post, tu mukadimah je. Aku nak ceritakan perjalanan aku ke sekolah sebelum dan selepas. Dibawa nie gambar sebelum aku ke sekolah. Aku sempat ambil ketika memandu (jangan tiru aksi ini). Kawasannya di SMK Kinabutan.

Gambar ndak terang. Time memandu bah nie. Apapun nielah keadaan sebenar perjalanan aku time nak ke sekolah awal pagi. Kira terang nie, berbeza masa praktikum dulu time kat Batu Pahat, Sebelum azan Subuh dah bergerak ke sekolah. Tu naik motor. Gambar kedua adalah suasana SKBPT sebelum loceng berbunyi

Nielah gelagat bebudak sebelum masuk ke kelas masing - masing. Terutamanya murid - murid tahun 1. Ndak kisah sangat dengan hujan yang penting dapat main lari - lari. Bila jatuh, guru juga yang dipersalahkan.

Nie pulak masa nak balik ke rumah dari sekolah. Hujan turun lagi. Kalau dah hujan, pasti ramai murid tidak dapat hadir ke sekolah. Apapun P&P tetap diteruskan sebab ada yang sanggup datang ke sekolah.

2 comments:

maszull said...

assalamualaikum kancil....best dpt baca n3 lama kancil ni byk yg mama dpt tahu...

itu hujan rahmatkn...:)

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

terima kasih mama kerana sudi membaca entri lama kancil...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...