Rakan Blogger

Thursday, July 26, 2012

Pengalaman Memandu Kereta

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Tengok pada tajuk mungkin ia remeh namun bagi Kancil ia cukup bermakna bagi kebanyakan orang yang pertama kali memandu kereta. Ada satu perasaan yang susah digambarkan oleh kata - kata mahupun riak wajah. Malah ada yang ndak puas - puas bercerita mengenai pengalaman pertama mereka. Mungkin rakan - rakan blogger lain ada cerita tersendiri.

Sepanjang Kancil bergelar pemandu di atas jalan raya. Belum pernah mengalami kemalangan dan berharap ia tidak terjadi pada Kancil. Bukan tidak pernah kemalangan,..pernah. Tapi menunggang motor. Syukur nyawa masih ada. Kalau tidak silap sekitar tahun 2005 di Lebuh Raya Klang Lama. Kancil terbabas dari laluan motor. Ketika itu, Kancil mahu balik ke Banting dari Sri Damansara.

Zaman muda merupakan zaman yang suka mencuba sesuatu yang baru. Betul kan? Kancil pernah memandu kereta kancil dari Kota Kinabalu ke Tawau pada siang hari dan pernah juga pada malam hari. Sebenarnya, malam hari merupakan paling bahaya. Kancil tidak merasainya bila memandu masa tu. Sehinggalah terdengar daripada rakan - rakan lain mereka ditimpa mushibah. 

Memandangkan sudah berkeluarga, Kancil kurangkan pergerakan ke sana sini. Lebih memberi tumpuan kepada keluarga. Time bujang, mahu sahaja jelajah Sabah menggunakan kereta Kancil nie. Pernah ke Kudat, Labuan, Lawas, Tungku, Semporna dan banyak tempat lagi. Alhamdulillah, kereta Kancil nie masih kukuh dan ramai yang terkejut kereta nie masih kelihatan baru ndak kira di luar dan di dalamnya.

Untuk makluman rakan - rakan blogger, Kancil memandu kereta dalam purata 70 kmsj hingga ke 90 kmsj. Kecuali semasa belajar di Batu Pahat, memandu kereta Pesona milik rakan Kancil. 110 kmsj ikut had lebuhraya. Ramai kata terlalu lambat bergerak namun ndak kisahlah apa yang mereka kata...kalau terjadi apa - apa bukan mulut mereka yang terkena pun. Kita sendiri..

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

36 comments:

fairus said...

MASA AKU AMBIL LESEN KERETA, AKU BARU BELAJAR BAWAK KERETA.. KIRANYA AKU BELAJAR MEMANDU SEMASA MENGAMBIL LESEN..

PASAL KEMALANGAN, DAH DUA KALI. DUA-DUA KALI PEREMPAUN YANG LANGGAR.. ADUHAI, PEREMPUAN NI KENA BELAJAR LEBIH SIKITLAH SEMASA BELAJAR MEMANDU..

fairus said...

MASA AKU AMBIL LESEN KERETA, AKU BARU BELAJAR BAWAK KERETA.. KIRANYA AKU BELAJAR MEMANDU SEMASA MENGAMBIL LESEN..

PASAL KEMALANGAN, DAH DUA KALI. DUA-DUA KALI PEREMPAUN YANG LANGGAR.. ADUHAI, PEREMPUAN NI KENA BELAJAR LEBIH SIKITLAH SEMASA BELAJAR MEMANDU..

Cikgu Ma said...

kalau bawak kete manual, kaki ni berat sangat nak angkat dari pedal minyakk...laju jerr tekan..tp masih waras la =) risau jgk kalau jadi apa2...

maszull said...

assalamualaikum kancil...betul tu memandu kereta ikut rasa kita sendiri x boleh ikut kata org lain nanti kita juga yg susah...:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

biar lambat asalkan selamat kan (^___^)

maszull said...

assalamualaikum kancil...mama dtg bagi tahu kancil kena tag jom join segmen ini ada 20 hadiah menarik menanti pada peserta yg terawal ...:)

http://maszull.blogspot.com/2012/07/aku-terjah-aku-follow-apakah-itu.html

dee said...

kenapa eh malam kalau drive kat srwk sabah bahaya?

Remy hazza said...

ikut jer peraturan had laju tu....... yg terlebih laju tu...remy tak kisah..... mungkin ada byk duit nak bt=yr saman.... tapi yg tak laju nie lagi remy rimas..... jln 90 bwk 50kmj.....
dah berderet kat belakang keta tu......

iEdA said...

betol 2...1st tym bwk kete pas dpt lesen mmg menakutkan..ida penah skali, dpt lesen trus nk bwk kete sbb org kata kalo x praktis, lg lh x cekap kn..enjin kete mati kt atas jmbtn p.pinang wk2 org blik keje. kete siap mgundur lagi..mmg cuak sgt n rs nk nagis jer..hoho

Cik Zai said...

Cik Zai belum pandai memandu lagi...Kesian2...Nanti dah dapat lesen nak race dengan kancil hihihih ^_^

LYAfrina said...

pgalaman lya y xleh lupa msa memandu.. pengsan.. jd sejak tu smpai skarang lya dh x mamandu..sbb bhayakan nyawa lya & org lain

3no gr33ny said...

hamba yang masih dalam proses belajar ni memang cuak sangat2 untuk pegang stereng kereta

Aisy Nasiha said...

Kalau sy, tempat yg sy biasa mmg sy pecut. Cth bila hari2 lalu lebuhraya elite ni, mmg tak slownya. Tp kalau pegi tempat yg tak biasa kdg2 drive mcm kura2.

KY said...

teringat mula2 belajar memandu, kelakar sangat..heee

khairul said...

sy mula ambil lesen selepas guna kereta ayah pastu langgar kereta org ...lawak2

mie said...

pengalaman...
sebenarnya kurang berpengalaman bab memandu kereta ni walaupun dah ada lesen..
ehehehee

Aishah Jahirah said...

kalau jalan tu 80 tp bawa 50, selorong lak tu jalan..hangin jugak..huhuu.tp kalau banyak lorong ikut la nak bawa 50 pun tp dok la lorong slowkan.hehee.saya selalu ikut had laju tp kalau dah lambt tu terpecut jugak la...kete auto sedap je tekan minyak..

Kancil 8349 said...

Fairus :

hehehe...tulah pasal plak...

Kancil 8349 said...

Cikgu Ma :

hehehe...betul tu,,,kena berhati2

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama...betul tu mama

Kancil 8349 said...

eeiyss :

betul tu

Kancil 8349 said...

Maszull :

terima kasih mama

Kancil 8349 said...

dee :

nanti Kancil ceritakan di dalam entri seterusnya

Kancil 8349 said...

Remy :

tu yang bikin kita panas plak tu

Kancil 8349 said...

Ieda :

wow...pengalaman yang ngeri bah tu...hehehe

Kancil 8349 said...

Ieda :

wow...pengalaman yang ngeri bah tu...hehehe

Kancil 8349 said...

Cik Zai :

boleh bah...kita race dari batu 10 gi bandar Tawau...hehehe...race siapa paling lambat sampai..hehehe

Kancil 8349 said...

Lyafrina :

wow...bahaya juga tu...nasib juga ndak fobia naik kereta

Kancil 8349 said...

3no :

belajar perlahan - lahan

Kancil 8349 said...

Aisy :

kancil pun sama tapi ndak pernah lebih 100 lah

Kancil 8349 said...

KY :

memang kelakar kalau dapat dikongsikan bersama

Kancil 8349 said...

Khairul :

wah...nie memang lawak...hehehe

Kancil 8349 said...

Mie :

ndak mengapa...insya Allah akan dapat juga pengalaman memandu tu

Kancil 8349 said...

Aishah :

hehehe...sedap juga minyak abis kalau auto nie

dee said...

baikkk! kalau saya tak sempat baca, raya nanti saya baca :p

Cik Zai said...

Hahahahhahaaha....oraitt..tahun dpan kan kita mungkin berjiran...setttt...^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...