Rakan Blogger

Saturday, September 22, 2012

Program Hati Ke Hati Peringkat Negeri Sabah Daerah Tawau 2012 # 2

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.


Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Agak lama Kancil menyepi lagi namun mahu buat macam mana...kesibukan melanda dengan pelbagai aktiviti di sekolah dan luar sekolah. Tengok bilangan pageview pun dah kurang sebab Kancil lambat update. Tapi ndak mengapa, Kancil yakin setiap entri ada kelebihannya. Kalau bukan hari nie ia meletup tentu hari - hari lain.

Program Hati - Hati masuk hari kedua (19hb 2012), semalaman Kancil berjaga di dewan SK Jambatan Putih. Takut - takut ada benda yang ndak elok. Lebih - lebih lagi murid - murid perempuan. Bukan tiada guru perempuan. Ada cuma, hati memang ndak senang. Akibatnya, Kancil mengantuk pada hari kedua. Namun ia tidak mematahkan semangat Kancil untuk memberi taklimat kepada guru - guru pengiring mengenai slot seterusnya.


Awal pagi, Encik Vea Sarima selaku penceramah dalam slot pertama telah menyampaikan ceramah yang bertajuk Transisi Ke Sekolah Menengah. Dalam penyampaiannya, beliau menceritakan tentang kehidupan dan situasi sebenar di sekolah menengah. Kes - kes yang berlaku, banyak melibatkan pelajar - pelajar perempuan. Ini yang amat membimbangkan pihak pejabat pelajaran. Di tambah lagi bilangan pelajar perempuan menurun berbanding bilangan pelajar lelaki di peringkat universiti. Ini kerana, remaja perempuan mudah terjebak dengan kegiatan - kegiatan tidak bermoral. 

Selesai ceramah, Kancil mengambil alih dalam slot LDK. Tajuk slot tersebut ialah Kenali Diri Sendiri. Sebelum LDK bermula, Kancil telah memberi taklimat kepada guru - guru pengiring mengenai LDK tersebut. Beza sangat kalau kita beri taklimat dengan rakan seperjuangan nie. Buat kita berpeluh...hehehe...Selesai taklimat, guru - guru pengiring akan masuk ke kumpulan yang telah ditetapkan oleh pihak ajk, iaitu sebanyak 10 kumpulan.

Sebelah petangnya, satu lagi LDK yang dikendalikan oleh Cikgu Rosneni. Tajuk LDK tersebut ialah Penghargaan Diri. Di sini, Kancil hanya membantu. Kalau ikutkan ini merupakan slot Kancil tetapi ia berhubung kait dengan tubuh badan wanita dan tidak elok Kancil yang berikan. So, Kancil memilih slot pertama agar tiada berlaku salah faham. Lebih kurang 2 jam, peserta - peserta diberi pendedahan. Kebanyakan peserta teruja untuk mendengarnya.

Pada waktu malamnya, satu lagi LDK yang dikendalikan oleh Cikgu Nurjannah. Tajuknya Kancil ndak berapa ingat. Sebab masa LDK ini, Kancil kembali ke rumah untuk membersihkan diri. Giliran Kancil balik ke rumah. Biasalah syif. Hehehe...Lebih kurang 10 malam, Kancil kembali ke SK Jambatan Putih...ketika itu, LDK masih lagi berlangsung. Kancil sempat memberi sedikit taklimat kepada murid - murid tahun 6 ini. Selesai LDK, AJK kerja membuat persiapan untuk hari penutup esok.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

10 comments:

Afiq Yassin said...

emm.. lama betul menyepi.
welcome back

dee said...

bole emel bahan tak?

fairus said...

TERBAIK BRO..

maszull said...

assalamualaikumkancil....memang bestkan...:)

khairul said...

hebat lah cikgu Kancil ni

Aien Alien said...

program macam ni memang baik untuk pelajar...lebih santai.

Aishah Jahirah said...

alhamdulillah berjalan lancar programnya....selagi xselesai cikgu yg xsng atikan....:)

Remy hazza said...

amin... semuanya selesai......
remy paling suka LDK.... time nie sibuk semua nak kuar idea.....

Anonymous said...

bagusnyer ada program2 seperti ni ye!

Kancil 8349 said...

terima kasih dengan komen anda kalian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...