Rakan Blogger

Thursday, February 24, 2011

Program Street Smart Petrosains Di SK Batu Payong

 
Semalam SK Batu Payong menjadi tuan rumah untuk MTQ peringkat Zon Bandar Selatan. Pada hari ini, Kelab Sains SKBP pula menganjurkan Program Street Smart yang dikendalikan oleh dua orang penceramah khas dari Petrosains KLCC iaitu Encik Rizal dan Encik Ali. Program ini adalah suatu program pendidikan keselamatan jalanraya berkonsepkan ‘pembelajaran ceria'. Ia banyak memberi manafaat kepada murid -murid sekolah kami.

 Murid - murid ceria mendengar taklimat

 Gembira di wajah mereka bila Encik Rizal mengatakan ada 'game'

 Memberi perhatian dan kerjasama 
Di dalam program itu, murid - murid SKBP berpeluang mempelajari aspek keselamatan jalan raya melalui pelbagai peralatan dan permainan interaktif yang menyerupai keadaan sebenar di jalan raya.Tujuan program ini adalah selaras dengan usaha berterusan pihak PETRONAS untuk meningkatkan kesedaran mengenai jalan raya di samping menyemai tabiat memandu yang bertanggungjawab terutama kepada kanak-kanak kerana pendedahan pada peringkat umur sebegini diyakini lebih berkesan. 

 Peralatan untuk LDK

 Encik Rizal memberi penerangan aktiviti LDK

Aktiviti LDK ini meminta murid - murid membentuk kumpulan dan seterusnya membuat satu replika 'bumper' kereta berdasarkan kepada bahan yang diberikan. Replika tersebut akan dilekatkan dihadapan kereta bayi (di atas gambar). Satu ujian akan dijalankan bagi memastikan replika 'bumper' tersebut boleh menyerap hentakan. Ujian tersebut menggunakan telur untuk memastikan hentakan tersebut dapat menyerap.

 Ahli kumpulan berbincang sesuatu

 Wakil setiap kumpulan menunjukan replika bumper mereka masing - masing

 Encik Rizal memeriksa replika mana yang layak diberi ujian

Murid - murid lain berdebar menunggu keputusan daripada Encik Rizal
Pelbagai aktiviti yang dilakukan sepanjang program tersebut berjalan dan murid - murid pun bertambah ceria dan bersemangat untuk mendengar maklumat yang disampaikan oleh penceramah. Antara aktiviti yang dijalankan ialah, membuat bumper kereta (mainan), tiup belon dalam bekas air dan lain - lain lagi.

 
 Ujian dilakukan : Litar jalan raya

 Encik Rizal memasangkan 'bumper' dihadapan kereta bayi

 Ujian gagal, telur pecah dilanggar oleh kereta mainan

 Keadaan telur tersebut

 'Bumper' yang terbaik

 Memberi perhatian sepenuhnya

 Aktiviti tukar jari 4 dan 2

 Encik Rizal membantu murid memakai helmet dengan betul

 Pakaian yang lengkap ketika menunggang motorsikal

Aktiviti terakhir

Program seumpama ini memberi banyak feadah dan pengalaman yang berharga terutamanya generasi muda kita pada hari ini. Moga ia akan berterusan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...