Rakan Blogger

Thursday, May 10, 2012

Jawapan Wordless Wednesday 37

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.i.

Sudah seperti kebiasaan pada hari ini Kancil akan memberi jawapan pada wordless semalam. Mungkin ramai yang ingin mengetahui apa gambar semalam. Pelbagai jawapan yang diberikan dan Kancil akui tulah kita manusia ingin mengetahui sesuatu yang kita kurang pasti. Sebelum Kancil teruskan jom kita lihat sekali lagi gambar ini.


Gambar di atas ini Kancil ambil semasa bercuti di Pulau Mabul beberapa bulan lalu. Untuk makluman rakan - rakan blogger, jika kita berada di atas pulau yang kecil. Tentunya tiada air sungai sebab ndak ada bukit sekitarnya. So Kancil hairan semasa datang ke sana. Apa sumber air mereka? Tidak mungkin air hujan sahaja.

Akhirnya, terjawab sudah persoalan Kancil apabila melihat kawasan tadahan air. Sebenarnya gambar di atas adalah perigi di atas pulau. Tengok dalamnya, ada kelopak air. Airnya tawar dan bukan air masin taw. Perigi ini terletak di tengah - tengah pulau. Sebenarnya, ada banyak lagi perigi cuma inilah perigi yang Kancil jumpa dalam perjalanan.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

68 comments:

Rafflesia™ said...

ooohhh...perigi rupanya.. tkungan air tu hampir tak kelihatan.. @_@

singgah sini :)

Kakzakie said...

Lebih kuranglah kakak kata telaga...

Adylia Qarissa said...

heheheee...betul tak tekaan dkna semalam?? heheheee..

tapi hairan laa, kenapa airnya tawar sedangkan kat pulau? kuasa Allah kan :)

baguznet said...

Kancil mengingatkan saya kenangan berjalan di tengah hutan di Pulau Tioman. Kami ada terjumpa aliran air, kiranya anak sungai jugalah, turun dari kawasan berbukit di tgh pulau. Tidak pasti punca sebenar air dr mana.

Gen2Merah said...

ya betulll.... (",)

remyhazza said...

kan betul remy ckp...... perigi....he3

remyhazza said...
This comment has been removed by the author.
Lulu Caldina said...

owh perigi rupanya..

ANISA said...

bru tahu...perigi rpenye...

lynn kamarul said...

semalam saya ingat gua

Masz Sidek said...

ooo... perigi...

Yumida said...

hoho..betul la yg sy teka semalam...

Cik FaRiZaM said...

kancil kecikje kan... :D

singgah blog sy & sy nak share something

nk ajak awk join giveaway mudah:

Kalau korang nak menang hadiah RM10 & hadiah misteri dari Maxis korang terjah blog shakiddo.com .Setiap hari sehingga 13 Mei 2012 ni, Shakiddo ada buat giveaway. Sy pun dah menang RM10 dalam Giveaway Hazman VS Food Siri ke-2 !!!!! JOM !

Tentang Kita said...

yes betul tekaan saya..saya panggil itu telaga..sama jer maksudnyer dgn perigi....kat kg saya ader telaga....cuba abah x beli motor nak pamkan airnyer tu jer

Eza Boom Boom said...

hehe, eza teka betul. hihi..

CikMai said...

Ooowhh perigi rupanya :)

3no gr33ny said...

owhh sudah terjawab dua dalam satu

satunya memang hamba mahu tahu tentang gambar ni dan keduanya memang sudah lama hamba mahu tahu tentang ni =)

[sutera kasih] said...

ooooo rupanya...kira sumber air la ni kan?

eita said...

jernih sungguh air dia....

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

hahaha..betullah telaga=perigi.Cuma sy x nampak airnya..rupanya ada..

khairul said...

sorry Kancil,..busy skit..x sempat nk meneka

maszull said...

assalamualaikum kancil....oh!! perigi rupanya...:)

Ckin Kembaq said...

ciptaan Allah.. ^_^ khazanah alam..

ciK LyndaWawa said...

saya tak penah g situ....

dwaty said...

perigi rupanya...

ingatkan gua tadi...

Nani Neijie said...

lorrrr..perigi rupanya...tahu tak..kita ingatkan awak nak cakap tu lubang yakjuj makjuj ke..hehe..gurau je ..:D

aReLaN said...

oooo..perigi rupanya.hahaha..

mie said...

oh...
perigi rupanya...
hehehee

Santri T.P.I.N.I said...

perigi rupanya, dalam juga ye.

ABU said...

serius air dia tak masin...?? wah kuasa Allah.. kat pulau kot..

oh btw aku SPM 2002 smk agaseh.. cigu spm tahun bila?

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

wah.. tengok bebetui baru pasan itu air (^___^)

Kazman / Sue said...

sayup airnya nun di bawah sana....

SimplySeoul said...

xpenah nampak perigi secara live. hehe.

Kancil 8349 said...

Rafflesia :

terima kasih kerana sudi singgah

Kancil 8349 said...

kakzakie :

hehehe...betul tu

Kancil 8349 said...

Adylia :

tulah kuasa Allah

Kancil 8349 said...

baguznet :

masalah Pulau Mabul nie ndak ada bukit

Kancil 8349 said...

Gen2Merah :

betul tu

Kancil 8349 said...

remyhazza :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Lulu Caldina :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Anisa :

betul tu

Kancil 8349 said...

lynn :

memang keliru

Kancil 8349 said...

Masz sidek :

betul tu

Kancil 8349 said...

Yumida :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Cik Farizam :

insya Allah..jika Kancil ada kelapangan

Kancil 8349 said...

Tentang Kita :

betul tu...samalah juga di sini

Kancil 8349 said...

Eza :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Cik Mai :

betul tu

Kancil 8349 said...

3no :

hehehe...terima kasih

Kancil 8349 said...

sutera kasih :

betul tu

Kancil 8349 said...

eita :

betul tu

Kancil 8349 said...

cleverspider :

betul tu

Kancil 8349 said...

khairul :

ndak mengapa...

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama...betul tu

Kancil 8349 said...

Ckin Kembaq :

betul tu

Kancil 8349 said...

dwaty :

keliru kan

Kancil 8349 said...

Nani :

hehehe...belum jumpa lagi

Kancil 8349 said...

arelan :

hehehe..betul tu

Kancil 8349 said...

mie :

betul tu

Kancil 8349 said...

Santri :

betul tu...tapi ndak dalam di kampung Kancil

Kancil 8349 said...

Abu :

hehehe..betul tu..

Kancil 8349 said...

eeiyss :

betul tu

Kancil 8349 said...

kazman :

ramai yang ndak perasan

Kancil 8349 said...

simplyseoul :

turunlah ke Semporna

ariana said...

Assalam..baru berpeluang singgah baca jwpn ww minggu lps..ternet problem..:(

Owhh..perigi rupanya ye..

Eera Shera said...

air tawar ye? walopon di tgh pulau yg sekelilingnya air masin..subhanAllah

Kancil 8349 said...

Ariana :

ndak mengapa...semoga cepat pulih tu internet

Kancil 8349 said...

eera :

betul tu...Subha Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...