Rakan Blogger

Tuesday, June 12, 2012

Mana Lebih Baik Pagi Ke Petang?

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Kancil ingin menjawab persoalan yang diajukan oleh rakan blogger kita mengenai mana lebih bagus @ baik...mengajar pagi atau petang? Apa yang Kancil kongsikan hanya pandangan individu Kancil sendiri. Kancil akui, mana  - mana sesi pun tetap mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Ia bergantung pada individu itu sendiri.

Kancil lebih suka mengajar pada waktu pagi berbanding petang. Sebabnya, Kancil dah terbiasa bangun seawal 5 pagi. Kalau dah terbangun payah mahu tidur lagi. Pesan beliau (ayah Kancil) rezeki akan hilang kalau dah tidur balik. So, macam - macam aktiviti Kancil akan buat. Selain berblogwalking, Kancil akan bermain game komputer. Nie pun berlaku masa cuti dua minggu.

Kelebihan sebelah pagi plak, pada waktu petang kita senang berurusan dengan orang lain. Ndak kira di sektor swasta mahupun kerajaaan. Sebab masa kerja waktu tu lebih panjang berbanding pagi. Tu pandangan Kancillah. Apapun, Kancil akan merindui murid - murid tahap 1 dan suasana pada waktu petang.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

55 comments:

eintan nurfuzie said...

cik en suka sekolah pagi...best...
jom join sini
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

Kakzakie said...

Kakak rasa kalau ikut mesti ramai yg nak mengajar sessi pagi sebab yg biasa org bekerja pagi balik petang...

Aien Alien said...

kalau saya....saya pun suka pagi, lebih fresh bila bangun pagi ni...

sebelah petang biasanya badan dah letih...otak pun sama...hehe..

cinnamon.com said...

pagi.

fairus said...

LEBIH ELOK PAGI..

Ckin Kembaq said...

suka pagi lagi.. ^_^ petang ngantok.. hehe

aizamia3 said...

sesi pagi lebih senang sebab bangun pagi terus ke sekolah, petang boleh buat urusan yang berkaitan tapi pagi atau petang rasanya sama aje sebab disekolah itulah tempat kita curahkan ilmu kepada anak murid..

Mrs Lurve said...

pagi..sbb masa tue seme tgh fresh, otak, minda dan badan..kalo petang aduhai lemau kot hihihi

khairul said...

sy rasa pagi lebih segar

Gen2Merah said...

Pagi itu memang indah utk memulakan tugas.. Tahniah dpt bkhdmat pd sesi pg. Hv a nice job. Mlm ni turun men bmdmintn

maszull said...

assalamualaikum kancil...betul tu pagi atau petang sama saja tapi pada mama waktu pagi lebih seronoknya...:)

ϟ Zeera AzZahra said...

yups, betul. waktu pagi lebih banyak keberkatan dan rezeki. early bird catch the worms first.. :)

teratak hati said...

masa sekolah dulu suka sekolah pagi..

fiqas said...

pagi lebih best kut, lebih bertenaga.. bila petang ni biasa badan pun dah lemau je..

eita said...

kalau sekolah pun lebih suka sekolah pagi dari sekolah petang....
pagi rasa lebih bersemangat...

etuza said...

saya suka pagi mengajar, sama ja dah terbiasa bangun jam 5 pgi and kekadang jam 4.50 pagi tuk solat subuh ya..tq

etuza said...

tq, sudi ke laman pesona

ariana said...

Mmg ramai ygsuka mengajar disesi pagi.tp akak mengajar sesi ptg tau..tp bila difikirkan..ada baiknya jg sbb sblh pg lah banyak kerja nk dibereskn dirumh..malah akak x terkejar lh memasak utk lunch...rmh pun dh siap kemas..hehe

~SaL IjOu~ said...

hehe..kebanyakan org mesti akan ckp petang da lemau atau x bersemangat kan.terbalik dgn sy.it's all about mind.sy sgt suka mengajar petang.even keje swasta dulu pun suka keje shift petang..otw g sekolah senang nak buat urusan waktu office hour sbb x berebut dgn org lain yg tga keje..lebih2 lagi urusan banking..shopping complex pun lengang..lagipun sy da biasakan diri tido awal,lam kul 10.30 mlm n bangun lam 4 pagi..dah jadikan habit.suka buat keje time tu, rasa lebih tenang..n da x tido lepas subuh..~ =)

Eza Boom Boom :) said...

Eza suka kelas pagi. segar bugar je mata.. hihi :)

aReLaN said...

saya lagi suka sekolah pagi. petang memang dah tak larat la nak sekolah.waktu tu memang dah ngantuk.hehehe

baguznet said...

saya suka suasana pagi
he he heee

Remy hazza said...

rasanya sebelah pagi lebih bersemangat nak mengajar....... fresh dan minda pun terbuka.....
kalau petang.......tak tahu ler.....

alin said...

sebenarnya setiap sesi ada kelebihan dan kekurangannya.. bagi pendapat saya, waktu pagi lebih relevan sbb waktu itu otak fresh dan waktu p&p lebih panjang berbanding waktu petang. waktu petang pula masa p&p terikat dengan waktu solat (bukan tidak baik) tapi daripada pengalaman saya para pelajar seolah2 mengambil kesempatan diatas waktu solat untuk terus melengahkan masa (walaupun diarahkan untuk berjemaah) tapi..... belajar dan mengajar waktu petang ada juga baiknya.. =) kenapa sbb.... bulan puasa dah dekat, grenti waktu persekolahan dipendekkan.. balik awl la.. mungkin tragis dan kritikal kpd cikgu2 sbb apa?? cuba fikirkan....

dee said...

pagi! tapi lect cakap, jangan harap la kamu nak dapat sesi pagi.
hehehe... :p

dee said...

pagi! tapi lect cakap, jangan harap la kamu nak dapat sesi pagi.
hehehe... :p

Kancil 8349 said...

Eintan Nurfuzie :

terima kasih ...dah join

Kancil 8349 said...

Kakzakie :

betul tu...selesa pada waktu pagi

Kancil 8349 said...

Aien :

sokong tu Aien

Kancil 8349 said...

Cinnamon :

thanks

Kancil 8349 said...

Fairus :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Ckin Kembaq :

betul tu

Kancil 8349 said...

aizamia3 :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Mrs Lurve :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Khairul :

sokong

Kancil 8349 said...

Gen2Merah :

terima kasih geng...

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama...betul tu mama

Kancil 8349 said...

Zeera :

betul tu...

Kancil 8349 said...

teratak hati :

kancil pun sama...senang

Kancil 8349 said...

fiqas :

betul tu

Kancil 8349 said...

Eita :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Etuza :

samalah kita tu geng

Kancil 8349 said...

Etuza :

samalah kita tu geng

Kancil 8349 said...

ariana :

betul tu...kalau bujang ndak juga bermasalah

Kancil 8349 said...

SaL ljOu :

masing2 ada kelebihan...betul tu...cuma kalau dah berkeluarga nie lagi teruk...hehehe

Kancil 8349 said...

Eza :

betul tu...

Kancil 8349 said...

arelan :

hehehe..betul tu...

Kancil 8349 said...

baguznet :

kancil juga

Kancil 8349 said...

Remy :

sokong tu...

Kancil 8349 said...

Alin :

kejar silibus tu...

Kancil 8349 said...

dee :

betul tu...

EmpayarUtama said...

Kerja apa pun biasanya pagilah; mood pun tengah bagus

[sutera kasih] said...

kalau diberi peluang, sy nak mengajar waktu pagi, sebab pagi fresh2 :)

Kancil 8349 said...

EmpayarUtama :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Sutera Kasih :

kancil pun menyokong kenyataan kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...