Rakan Blogger

Tuesday, November 15, 2011

Raptai Majlis Anugerah Kecemerlangan Murid

Assalamaualaikum dan salam satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia ke blog Kancil 8349.

Hari nie, semua guru sidang petang turun pagi untuk menjayakan raptai penuh majlis anugerah kecemerlangan murid. Sebelum acara dimulakan, Kancil sempat buat satu entri. Mahu berkongsi pengalaman. Di zaman sekolah rendah kancil dulu, tiada majlis anugerah seperti pada zaman sekarang.

Kira untung budak - budak zaman sekarang. Mereka diberikan penghargaan di atas sumbangan dan komitmen mereka bukan setakat pembelajaran malah aktiviti luar kelas. Ini memberi mereka semangat untuk mereka memajukan diri mereka sendiri. Berbanding di zaman kita (seangkatan dengan Kancil), majlis ini tidak dibuat semeriah yang dibuat pada zaman sekarang.

Namun, kita kena terima hakikat bahawa zaman kita sudah berlalu dan kena hadapi satu zaman. Sebagai manusia yang kira lama hidup di muka dunia, kita patut menunjuk jalan kepada generasi muda agar mereka tidak tenggelam dengan angan - angan yang mungkin merugikan mereka sendiri.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

46 comments:

ciK LyndaWawa said...

hari ni pun ade raptai kat sekolah sane...hehehe

Dylla Abas said...

bestnya ada majlis macam ni.terkenang zaman sekolah dulu la :)

cerita best said...

NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman blpg pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow..follow pakjoe blk tau

asyrafNAKjadiLEBIHbaik said...

wah...tahniah kpd murid2 yg cemerlang tu...hahha

from my exp...murid2 skolah yg cemerlang mostly errkkk...malas nak sambung...huuu

teringat zaman u dulu, ade majlis penyampaian anugerah dekan...pergh...sian kat aku name tak disebut walaupun dpt dean list.miss-communication problem.hahahaha

to my blog - Acapsuur (>,<)

Aien Not Alien said...

hari ni adik saya akan diraikan dalam majlis anugerah kecemerlangan murid di sekolah dia...

setuju dengan kancil "Mereka diberikan penghargaan di atas sumbangan dan komitmen mereka bukan setakat pembelajaran malah aktiviti luar kelas. Ini memberi mereka semangat untuk mereka memajukan diri mereka sendiri."

Kakzakie said...

Anak kakak pun raptai semalam dan hari ini. Esok majlisnya kakak pun akan pergi juga...

masz86 said...

Rindu zaman sekolah dlu....

yana-feehily said...

hadiah pun best2 skrg..dulu2 slalu napat water color je..huk

maszull said...

assalamualaikum kancil...bestkn pada sesiapa yg dpt anugerah kecemerlangan tu...itulah pemberi semangat pada budak2 tukn...:)

Niena Pengembara Ilahi said...

erm..bebudak sekarang semakin bijak

3no gr33ny said...

anugerah macam ni sgt bagus utk menaikkan smgt pelajar utk bljr..btol x cikgu Kancil??

cinnamon.com said...

ye,beruntung budak2 skrg..tapi tak hairan le.budak2 skrg ni bijak..semua murid dpt markah seratus peratus..kalau ada 11 kelas..keseluruhan terbaik..terlalu sengit saingan..agaknya markah 110 kut..

- LIANA ASIF - said...

beruntung budak skng..
tp ms sy dulu ada jg, smpat la naik pentas skali.. sb sy bukan budak bijak..huhu

ShahzCudin said...

dlu masa skola rendah ade mjlis cmni..tp xmeriah..kecil-kecilan je..tp penting sbb jd smgt nak maju..

khairul said...

dulu cukup seronok klu dapat buku tulis free masa naik atas pentas ..lama dah kancil....tahun 1983

PeRmAtA bIrU said...

saya pon baru selesai buat majlis konvokesyen tadika kat upsi... betul tu.. dulu hari kecemerlangan ada, tapi persembahan n biasa2 aja la... sekarang majlis kecemerlangan buat kat dewanbesar n meriah sangt2... huhuhu... itulah peredaran zaman...:) kan???

Run Away said...

kat rumah sy ni dekat sangat dengan sekolah...diaowg pun dah buat persedian..utk majils anugerah kecermerlangan...pagi2 dah dengar diowg belatih...;d

dhiera said...

masa kancil dulu xda majlis anugerah pelajar cemerlang ke?

Eera Shera said...

suka kalo dpt adiah..masa skola rendah adiahnye selalu buku

kancil, kalo sudi jom la join segmen: http://eerashera.blogspot.com/2011/11/segmen-eera-impian-dan-harapanku.html

ILA HonEyBuNNy said...

generasi di masa hadapan..;-)

sana sini majlis penyampaian hadiah...;-)

Yumida said...

sgt bz skg dgn hari graduasi yg bakal tiba...skg musim sukan....huhu

Pen Biru said...

zaman sy skolah rendah dulu memang ada majlis cmni..cuma nama jer lain.."hari penyampaian hadiah"..

Kancil 8349 said...

Cik LyndaWawa :

mesti sibuk kan...nak menjayakan program dengan baik

Kancil 8349 said...

Dylla :

memang best...seronok tengok bebudak ambil hadiah

Kancil 8349 said...

Cerita Best :

terima kasih...

Kancil 8349 said...

asyraf :

memberi pandangan ndak salah...tak perlu risau..

ndak mengapa...yang penting kita yang cemerlang

Kancil 8349 said...

Aien Not Alien

terima kasih...semoga anak2 murid lain berusaha untuk mendapatkan kejayaan yang terbaik

Kancil 8349 said...

Kak Zakie :

seronok kalau tengok anak - anak kita dapat anugerah cemerlang

Kancil 8349 said...

Masz86 :

sesiapa pun pasti rindu...kancil pun rindu...kalau boleh nak datang ke zaman itu

Kancil 8349 said...

Yana :

sabarlah...sekurang2nya kamu dapat...

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

memang best...memberi mereka semangat untuk maju

Kancil 8349 said...

Niena Pengembara Ilahi :

betul tu...

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

betul tu....bukan untuk yang menang yang ndak dapat akan berusaha untuk dapat naik ke pentas

Kancil 8349 said...

Cinnamon.com :

pendedahan mereka lebih awal...berbanding dengan kita tertutup dengan adat dan pelbagai alasan...

Kancil 8349 said...

Liana :

bestnya....

Kancil 8349 said...

Shah :

dulu lain...orang ndak suka datang...sekarang nie...nak ambik kau...berebut ambil gambar...mak bapalah yang paling kecoh...

Kancil 8349 said...

Khairul :

tapi kenangan kan...hadiah dulu lebih bermakna...sekarang nie...meletup

Kancil 8349 said...

Permata Biru :

kita kena terima hakikat...zaman kita tidak semeriah sekarang namun meninggalkan kesan yang mendalam

Kancil 8349 said...

Run Away :

mesti orang besar yang berikan mereka hadiah tu..

Kancil 8349 said...

dhiera :

dulu ndak ada majlis anugerah hanya penyampaian hadiah...itu pun untuk murid2 dapat no 1 hingga 3...sekarang nie...dah banyak...

Kancil 8349 said...

Eera :

bergantung kepada peruntukkan sekolah

Kancil 8349 said...

Ila :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Yumida :

kami busy penyampaian hadiah...sukan dah lalu...

Kancil 8349 said...

Pen Biru :

betul tu...cuma kategori dulu berbeza dengan sekarang...dulu untuk murid yang dapat no 1 hingga 3...sekarang nie...kehadiran yang penuh, murid terbaik dalam matapelajaran, tokok murid tahunan dan banyak lagi

aimie amalina said...

weee
majlis berubah mengikiut perubahan zaman kan cekgu..

Kancil 8349 said...

Aimie :

betul tu...ia mengikut peredaran zaman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...