Rakan Blogger

Friday, June 17, 2011

Saya Follow Awak...Awak Follow Saya...Okey...

 
Dah banyak blog saya baca mengenai ayat macam nie. Terutamanya mereka yang ramai follower. Mungkin mereka tidak mahu ramai sangat kot. Entahlah...saya pun tidak faham sebab bilangan follow saya masih sedikit. So saya tidak dapat rasa apa yang mereka rasa. Walaupun saya follow beberapa blogger otai namun saya segan nak minta mereka follow blog saya. Takut blog saya naik di dalam blog mereka. Dan terkempen pula kita nanti...hehehe...

Ada beberapa blog yang saya baca, ada yang mengata ia (tajuk entri saya) semacam arahan dan paksaan untuk mereka "follow" blog lain bila blog mereka sudah di "follow". Mereka merasa geram dan marah. Mungkin kerana ayat tersebut tidak sesuai digunakan. Tapi bila kita guna ayat yang betul seperti "Tolong Follow Blog Saya, saya sudah follow blog awak" dan "Sudikah kamu follow blog saya?". Mereka kata skema pula. Mereka siap tegur guna ayat biasa sahaja tak payah berformal - formal.

Tapi pelik kan...bila bahasa kita baik orang kutuk dan bila bahasa kurang baik mereka lagi kutuk. Itulah kita, manusia...tidak sempurna. Sebab tidak berfikiran positif dan hanya inginkan yang terbaik untuk hidup mereka. Kalau boleh malas nak membantu orang lain sedangkan diri sendiri pun terumbang ambing. 

Jika kita pegang falsafah Pembimbing Rakan Sebaya iaitu " Bantu Orang Lain Untuk Bantu Diri Sendiri". Maka senanglah hidup kita. Tapi apa boleh buat...falsafah diri mereka berbeza - beza. So tidak boleh salahkan sesiapa dalam hal ini cuma ingin menegur supaya menjaga hati orang lain. Makin ramai kita berkawan makin ceria hidup kita. Konsep yang saya pegang sehingga hari ini. 

Untuk rakan - rakan blogger yang membaca blog saya. Sorilah yeah jika ada yang tersinggung. Saya cuma meluahkan apa yang saya ingin katakan. Hehehe...bukan ingin mempromosi tetapi ingin menyedarkan bahawa Tuhan telah memberikan kita nikmat untuk berkawan. Ambilah peluang tersebut dan bersyukur. Jika Tuhan menarik balik nikmat tersebut barulah kita sedar betapa tingginya langit dengan bumi. Masa itulah kita tiada kawan kat dunia. 

 




4 comments:

Eera Shera said...

salam.x yah suruh org follow pun tak pe.sy x nah suruh org lg wat mcm tu.follow je org lain.iklas. nnt adanya yg follow balik.lg 1 rajin2 la join segmen,giveaway.slh 1 cara nk promote blog la.follow ben ashaari x?die slalu wat segmen.. tu cara sy wat la.nk ckp lebih2 follower sy brape kerat je.blog pn bru nak blaja hidup.hehe..eh kimslm kat akk.ckp sy wish bday =)

Ums Niza said...

Eera Shera : salam! hehehe...setakat nie dua tiga orang je yang saya minta macam tu. Yang lain tak de. Dorang nak ikut itu hak dorang. Apapun thanks bagi pendapat sal segmen. Baru nak berjinak2 nie.

Miss Tweety said...

hai... sy dah follow tnda support.... smga sudi jenguk page sy.. sy masih bru..mohon support n tunjuk ajar..

mss-tweety89.blogspot.com

Kancil 8349 said...

Miss Tweety :

terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...