Rakan Blogger

Thursday, April 12, 2012

Jawapan Daripada Wordless Wednesday # 34

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.


Tentu korang terliur tengok ikan panggang di atas nie. Hehehe...sedap. Kancil yang bakarkan sendiri. Ini adalah hasil tangkapan Kancil bersama bapa Kancil beberapa minggu lalu. Macam kata blogger Santri, memang betul ia ikan kerisik. Dekat 50 ekor ikan kami dapat dalam tempoh 1 hari di laut. Tapi masih ingat kata bapa Kancil, rezeki kita kurang pada hari itu.

Dari kecil, Kancil sudah diajar untuk membakar ikan. Cara menghidupkan api, susunan kayu dan cara ikan dipanggang. Semua nie diajar oleh bapa Kancil sendiri. Kancil lebih suka ikan yang dibakar menggunakan kayu berbanding di kuali. Gambar nie diambil di halaman rumah  sewa Kancil di Batu 5 Taman Kinabutan Ria, Tawau.

Isteri Kancil ndak sangka yang Kancil nie pandai panggang ikan. So, dia gembira kalau dapat makan ikan bakar. Cuma ada masalah kalau hidup di bandar nie. Kayu api susah nak dicari. Kalau di daerah Semporna, masih ada lagi yang menjual kayu api. Kalau tidak silap 20 tahun lalu, satu ikat 50 sen. Sekarang nie ndak pasti. Kalau guna arang plak, Kancil ndak suka. Entah mengapa. Cerewet plak...hehehe.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

41 comments:

azam said...

:) nice....hehehe

Sunah Sakura said...

sedapnya dapat makan ikan bakar.. :)

anitadiana said...

sedapnya..tapi ita tak pernah bakar ikan kerisi ne..biasa ikan pari,kembung caru atau terubuk..bubuh cili sedappppppppp...

Tentang Kita said...

suka mkn ikan bakar pastu cicah ngan budu......

shark said...

tangkap sendiri..
bakar sendiri..
itu mmg terbaek..
ilang penat tangkap ikan:)

Masz Sidek said...

kepuasan diri terasakan..
bila memanggang hasil tangkapan sendiri... :)

Aishah Jahirah said...

ikan bakar....cecah air asam..terliur le pulak..hehee...mungkin aroma ikan yg dibakar dgn arang n kayu api ni lain kot...

ShahzCudin said...

klo sy biasanye bakar2 ni pakai arang..kayu api ni susah ke x nak idupkan api dia?

remyhazza said...

sedap tu.... byk pulak.....walaupun 50 ekor......
bakar pakai kayu lagi sedap.......kancil

Syazwan Che Deraman said...

uishh..kayu api pun orang buat bisnes?.

wan suka ikan bakar, nak lagi sedap, selitkan sambal di badan ikan tu.
perhhh.

saffiya_aleesya @ echa said...

wahh rajin kancil bakar ikan yer..sedap nii.

maszull said...

assalamualaikum kancil...seronoknya bercuti...:)

maszull said...

assalamualaikum kancil...wah !!! dah bertukar warna blog ni ye dulu biru skg dah oren plak nice color...:)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

p/s: kancil.. is tataupun ada ikan nama kerisik.. hihihi

blog dah berubah warna (^___^)

cIk JanNah said...

salam kancil,
lama betol jannah tak kesini kan? blog pon dah berwajah baru. oren gitu. sedapnya ikan bakar, jannah dok mengidam nak makan ikan terubuk bakar belum kesampaian sebab tak jumpa lagi ikan terubuk :)

SimplySeoul said...

Beliur sy tgk kancil. Feveret sy ni. Sdhlah tida balik cuti ni mcm2 sy mengidam. Tu soto maskur sn pun smpai temimpi2. hahha. Harap2 cepat2 dpt balik Tawau.

Cikgu Ma said...

assalamualaikum...lama x bertangdang ke sini...sedapnya..puasa hari ni..jadi terliur jer..hihi

Yatie Awang said...

kat taman perumahan yatie pun selalu jugak buat bbq..best..panggang ikan ada, ayam ada semuanya ada heee

eita said...

rasa dah komen..
tapi nape takde lah plok...
huhuh

3no gr33ny said...

owhh..untung la wufe sahabat Kancil =) ..susdah jgk ek nk bkr ikan pakai kayu api..susah nak cari..ank2 musim hujan yang xtentu ni

~SaL IjOu~ said...

untungnya kancil dari kecil dah diajar~ ^^

Kancil 8349 said...

azam :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Sunah Sakura :

memang sedap sangat..fresh lagi tu...hehehe

Kancil 8349 said...

Anitadiana :

eya ke...tapi mana - mana ikan kalau dipanggang tetap sedap...hehehe

Kancil 8349 said...

Tentang Kita :

terbaik...

Kancil 8349 said...

Shark :

betul tu...hasil yang memuaskan

Kancil 8349 said...

Masz Sidek :

betul tu....

Kancil 8349 said...

Aishah :

betul tu..memang berlainan

Kancil 8349 said...

Shahzcudin :

betul tu...tapi baunya berbeza

Kancil 8349 said...

remyhazza :

betul tu...kalau korang dekat sini. Pasit kancil belanja makan

Kancil 8349 said...

Syazwan :

memang ada di daerah Semporna...sebab 20 tahun lalu, bekalan elektrik tidak sepenuhnya ada di sana

Kancil 8349 said...

echa :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama...terima kasih mama...tukar citarasa

Kancil 8349 said...

eeiyss :

memang ada mungkin tengok kawasan air

Kancil 8349 said...

Cik Jannah :

selamat kembali...baru je diubah nie...bukan ada ke di sana...kena suruh si Nazri carikan nie

Kancil 8349 said...

Simply Seoul :

hehehe...di giant nie pun ada sudah Soto Maskur tu...hehehe...ndak apa...tidak lama lagi kamu akan bercuti juga tu

Kancil 8349 said...

Cikgu Ma :

Waalaikumsalam...maaflah...hehehe..sedap nie

Kancil 8349 said...

Yatie :

bestnya kalau macam tu

Kancil 8349 said...

eita :

eya ke...mungkin tengah send terkacau line ndak ok...

Kancil 8349 said...

3no :

terima kasih...betul tu...kena beli...

Kancil 8349 said...

SaL ljou :

terima kasih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...