Rakan Blogger

Friday, December 2, 2011

Cuti - Cuti Malaysia : Sandakan

Assalamualaikum dan salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia ke  blog Kancil 8349.

Hari nie sempat nak buat satu entri je dan ndak dapat membalas kunjungan kamu. Insya Allah Kancil akan membalas gak tu. Nak maklumkan kepada semua rakan blogger bahawa Kancil akan bercuti beberapa hari ini. Bermakna Kancil tidak akan muncul dalam alam maya dalam tempoh 4 hari bermula esok. Sebabnya, Kancil bersama keluarga akan bercuti ke Zon paling besar di Sabah iaitu Sandakan.

Serba sedikit mengenai Sandakan nie. Sandakan merupakan bandar kedua paling besar di Sabah dan pernah menjadi pusat pemerintahan selepas bandar Kudat. Kemudian bandar Tawau dan akhirnya yang kini iaitu Kota Kinabalu. Semuanya berlaku pada zaman penjajahan lagi. Terletak di bahagian timur Sabah dan  memiliki kawasan zon yang paling luas di Sabah. Antara daerah yang termasuk dalam zon Sandakan ialah Kinabatangan, Beluran, Telupid dan Sandakan. (rasanya ada lagi)

Sandakan juga merupakan pengeluar mutiara yang paling banyak di Sabah. Terletak di muara Sungai Kinabatangan. Tempat - tempat menarik di Sandakan adalah seperti Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sepilok, Taman Buaya, Sukau dan banyak lagi (banyak lagi tu sebab belum pernah pergi lagi...hehehe). Rasanya itu je yang Kancil dapat kongsikan. Cerita masa lawatan pun Kancil belum cerita lagi. Tapi ndak mengapa ada masa Kancil akan kongsikan kepada rakan semua.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

43 comments:

YNA said...

nanti klu yna pergi sabah blh tlg suggestkan tmpt menarik utk yna pergi :)

Adylia Qarissa said...

selamat bercuti kancil..lepas nie jangn lupa kongsi pengalamn bercuti tu yea :)

Gen2Merah said...

Selamat bercuti ums.. semoga selamat sampai dan pulang daripada percutian.. all the best ye..

Salam UMs

Ada masa singgah dan bagi pandangan tentang template blog saya ya. Terima Kasih

Zul Fattah said...

slamat bercuti yup...

CikGu Ma said...

cikgu..bawa saya jalan2 di sabah bah...

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

waaa cuti bah dia.....plah di kk, kinarut.....jangan nakal2 tau di sandakan..gigit nanti! :P

QueeN TerataI said...

bestnyer bercuti.... aduiiii queen juga yg duk rumah je disebabkan kesihatan yg x berapa nk ok nie.. :)

Munnafendy said...

nnti kawin nak honeymun kat sabah =)

maszull said...

assalamualaikum kancil...bestnya kalau dpt pi berehat n bercuti2 kn...seronoknya...:)

Kazman & Sue said...

selamat bercuti.... jangan lupa update perkembangan di sana... kami tunggu entri seterusnya... nak sampai tak tahu bila jadi kami tengok di blog rakan2x di sana ajeee....

ABU said...

sndakan mmg best.. banyak tempat tempat yg menarik di sana hari tu saya pagi sandakan sempat jalan2 pgi sepilok, labuk bay dan bandar dia..

bacak kat sini:
http://www.ashgive.com/2011/11/sandakan-majlis-kahwin-sepilok.html

smalm pun pgi lagi hahaha pgi agnes house, rainforest discovery dan mini zoo dkt dgn sim sim.. entry akn di update soon..hahahhaa

Anak Wak Mail said...

wahh..bercuti ye..jangan lupa belikan saya mutiara ye!hihi..:P

Ros said...

Salam ziarah,

Syoknya pi makan angin....

khairul said...

enjoy your holidays

3no gr33ny said...

selamat bercuti bersama keluarga..jga diri yer sahabat! =) masa cuti ni la mahu luangkan masa dengan keluarga..yer dak Cikgu Kancil?

Run Away said...

best nyer...lau dapat bercuti kan...;d

Eera Shera said...

nanti kancil share la gambar ek ;)

Aien Not Alien said...

selamat bercuti...untung jadi cikgu...

sekolah bercuti...cikgu pun sama... ^_^"

Cik Gee said...

weeee.... jeles ye sayaaaaa!!! huhu!! camat b'cuti kancil... !!

remyhazza said...

best jugak kan...kat sandakan tu.....

Kancil 8349 said...

YNA :

insya - Allah Kancil boleh bantu

Kancil 8349 said...

Adylia :

terima kasih...insya Allah Kancil akan kongsikan pengalaman kancil

Kancil 8349 said...

Gen2Merah :

terima kasih geng...insya Allah nanti aku komen

Kancil 8349 said...

Zul Fattah :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Cikgu Ma :

jomlah turun ke sabah..insya Allah Kancil bersama Gen2Merah boleh tunjukkan jalan

Kancil 8349 said...

C Ayob :

hehehe...ndak nakal tapi jajal

Kancil 8349 said...

Queen :

ndak apa Queen..dah sihat nanti boleh berjalan2

Kancil 8349 said...

Munnafendy :

Amin...jangan lupa jemput Kancil

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

hehehe....dah penat setahun bergerak mama...ambil peluang untuk berehat

Kancil 8349 said...

Kazman :

terima kasih...insya Allah kancil akan update cerita kancil

Kancil 8349 said...

Abu :

ndak sabar nak ke sana...

Kancil 8349 said...

Anak Wak Mail :

insya Allah...kalau dapat jumpa..

Kancil 8349 said...

Ros :

salam perkenalan dan terima kasih

Kancil 8349 said...

Khairul :

terima kasih

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

terima kasih...betul tu...

Kancil 8349 said...

Run Away :

hehehe...best selepas kerja dah selesai

Kancil 8349 said...

Eera :

insya Allah

Kancil 8349 said...

Aien :

terima kasih...cuti tapi berkerja juga

Kancil 8349 said...

Cik Gee :

terima kasih...jangan jeles...

Kancil 8349 said...

remyhazza :

hehehe..ndak sabar...

ciK LyndaWawa said...

meh datang sarawak....=]

ciK LyndaWawa said...

meh datang sarawak....=]

Kancil 8349 said...

Cik LyndaWawa :

insya Allah Kancil akan datang ke sana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...