Rakan Blogger

Sunday, March 27, 2011

Perkampungan Bahasa Dan Sastera Peringkat Dearah Tawau Tahun 2011 - Hari Terakhir (Penutup)

 

Awal pagi, murid - murid sudah mengerjakan solat Subuh. Selesai mereka semua terus menukar pakaian dan berkumpul di dewan terbuka SKMB. Mereka melakukan senaman pagi. 

Senaman pagi

Memanaskan badan

Sarapan pagi

Selesai sarapan pagi, semua murid bergerak menuju ke dewan serba guna SKMB untuk acara seterusnya. Slot seterusnya ialah bercerita dan lakonan. Penceramah yang dijemput merupakan guru bahasa dari SK Ranggu, cikgu Adnan. Dalam slot ini, murid - murid diberi pendedahan mengenai cara bercerita yang baik serta lakonan yang mantap. Selain itu, memberi peluang kepada semua murid untuk mencungkil bakat mereka dalam bidang lakonan.
 
Perbincangan antara murid

Guru SK Holy Trinity menunjuk ajar cara berlakon

Membaca skrip cerita

"Kamu cuba terkam dia sebab kau pegang watak harimau, faham!"

Lakonan yang mantap

Murid - murid telah mempersembahkan lakonan yang mantap dan bersahaja dan membawa mesej yang padat dengan teladan. Mereka telah memperlajari ilmu baru dan harapan mereka dapat mengaplikasikan di sekolah nanti. Selesai acara bercerita dan lakonan, slot seterusnya ialah Pantun. Ramai murid berminat dan mencuba nasib untuk berpantun dan bermain pantun

Cikgu! saya mahu cuba berpantun

Tepat pada pukul 12 tengahari, semua murid bergerak menuju ke dewan terbuka untuk menjamu selera. Selepas itu mereka solat berjemaah dan mengemaskan barang - barang mereka. Tepat pada pukul 2 petang, sekali lagi murid berkumpul di dewan serba guna. Mereka mendengar taklimat daripada PK Kokum SKMB.

Taklimat PK Kokum SKMB

Lebih kurang 3 petang, para jemputan hadir ke majlis penutupan Perkampungan Bahasa dan Sastera. Jemputan ini terdiri dari wakil - wakil Yang berhormat Adun Merotai, wakil PPD Tawau dan Pengerusi PIBG SKMB.

Para jemputan VIP

Peserta Lelaki Terbaik

Peserta Perempuan Terbaik

Peserta lelaki terbaik dimenangi oleh murid SK Pasir Putih dan manakala peserta perempuan terbaik disandang oleh murid SK St Patrick (Sekolah baru saya). Mereka berdua akan mewakili daerah Tawau ke peringkat Tenggara yang diadakan di daerah Lahad Datu. Tepat pada pukul 4 petang, semua murid dan guru pengiring kembali ke sekolah masing - masing. Program yang saya sertai ini amat berguna untuk saya dan ia merupakan pengalaman yang cukup masih buat saya. Terima kasih kepada semua guru pengiring yang terlibat begitu juga semua murid.

1 comment:

shari kakashi said...

kumpulan kami ba cikgu...........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...