Rakan Blogger

Thursday, February 9, 2012

Jawapan Daripada Wordless Wednesday # 26

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Untuk makluman semua rakan blogger, Kancil ingin memohon maaf sebab ndak dapat membalas komen kalian kerana Kancil sibuk mengiringi anak murid Kancil ke perkhemahan TKRS di SK Taman Tawau peringkat daerah Tawau. Kebetulan, Gen2Merah pun ada bersama - sama mengiringi anak murid di sekolah beliau. Kemungkinan beliau ada membuat entri mengenainya. Kancil akan berkongsi dengan kalian nanti.


Nampak tak gambar di atas nie. Rata - rata rakan blogger ada yang ndak tahu cerita mengenainya. Ada juga rakan blogger bertanya di mana tempat nie. Terus terang Kancil katakan, tempat nie penuh bersejarah dan menarik untuk kita berkunjung. Orang kata berpuas hati kalau datang ke sini. Tempat ini terletak di pekan Kundasang berhadapan dengan Gunung Kinabalu.

Ia melibatkan peristiwa yang berlaku pada zaman perang dunia kedua yang dikenali sebagai Kawat Maut Sandakan. Ia merupakan kejadian paling buruk yang mengakibatkan 6,000 tawanan perang dan hanya 6 orang sahaja yang terselemat. Mereka merupakan tawanan perang selepas kejatuhan Singapura yang dipaksa untuk menjadi buruh membina lapangan terbang di Sandakan sama seperti Landasan Maut di Burma.

Apabila, tentera berikat makin hampir, komandan kem tahanan Jepun telah mengarahkan untuk memindahkan baki tahanan ke pedalaman di Ranau. Jarak perjalanan mereka adalah 250 kilometer (160 batu). Sebagai memperingati peristiwa ini, kerajaan Australia telah mendirikan Tugu Peringatan perang bertempat di Kundasang Ranau.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

62 comments:

Masz Sidek said...

sy tak pernah pergi sabah...
Insya-Allah... kalau ada rezeki... teringin nak kesana...

QueeN TerataI said...

mmg nk teringin nk ke kundasang tp blm lg tercapai hasrat ni... hehehe

maszull said...

assalamualaikum kancil...oh begitu citenya harap2 mama dpt ke sana satu hari nanti yer...:)

Aien Not Alien said...

tugu peringatan ye..kalau ada rezeki kesana, boleh singgah ni.. :)

Eza Boom Boom said...

oh, itu rupanya sejarahnya. Menarik. Hee, mo pegi sana la nanti kalau ke sabah lagi. hee. Eza dah sampai telupid ;)

ezumie esbarisma said...

TRINGIN G SABAH

saffiya_aleesya @ echa said...

ooo tugu peringatan yer..bagus laa dpt melawat tempat2 bersejarah

ShahzCudin said...

owh..tq..

3no gr33ny said...

tempat bersejarah la ni..

remyhazza said...

harap satu hari nanti remy dpt kesana......
thanks for the info kancil....

LadyBird said...

suatu hr nanti nak meneroka ke sana..

dhiera said...

dekat kundasang memorial park tu ke kancil? tapi macam banyak garden je dekat situ~ erkk

Yatie Awang said...

oooo...tempat bersejarah..

.: mama lynn :. said...

dalam byk2 negeri kat malaysia mostly sy dah pergi. teringin nak jejak kaki ke sabah pulak

Eera Shera said...

bila la nak dapat explore bumi borneo ni

khairul said...

sy rasa ramai yg x tau ttg sejeraah tpt ini

Mioma Uteri said...

saya juga pengen kesana

obat tradisional asam urat said...

berapa ongkos nya ya..heheh

ILA HonEyBuNNy said...

dekat kundasang eh...
xsinggah lak sini...sedangkan dulu pusing satu sabah jalan2..hehe

Raden said...

kundangsang! tempat yg sejuk n berkabus2!!

Princess Nusy said...

bestnye dpt p tempat2 camni..nice sharing..=)

Ezad Skytech said...

teringin nak pergi sabah ni...mesti banyak tempat2 menarik kat sana kan kancil?

GEMUKituMENARIK said...

uit . serius rase nak pergi . minat nak tengok benda benda mcm ni . dekat sabah memang banyak eyh tempat bersejarah ?

baguznet said...

berjalan kaki sbg tawanan perang sejauh 250km... berjalan kaki dgn cukup bekalan pun dah tak larat, apa lagi sbg tawanan perang

~SaL IjOu~ said...

wah..hanya 6 terselamat..dasyatnya~

Anak Munsyi said...

Teringin pulak nak pi sabah. Btw dpt satu info di blog kancil . peace :P

Bobo said...

info baru ni..thanks kancil :)

CikAnyss' :O said...

nak p sabah :(

wak jom join segmen , sgt bebaloi utk promote apa2 :) http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2012/01/segmen-saya-tersenarai-dalam-1000-blog_08.html

Si BuDaK KaChAk said...

teringin nk p sabah...

=(

neway cikgu macam mana ni team chelsea kita kalah...geram btol la tgk game mlm td...mcm tah pape je...

Mama Murai said...

Hi... blog saya baru je menganjurkan GA yang menawarkan hadiah yang menarik untuk dimenangi... kalau berminat klik je url yang terdapat pada nama saya. Ok terima kasih kerana sudi membaca memo ni.

akoo pae said...

uuuuu~mnarek2..

Kancil 8349 said...

Masz Sidek :

insya Allah...ada rezeki kamu akan datang ke sini

Kancil 8349 said...

Queen :

tunggu ada rezeki akan datang ke sini

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

Insya Allah Mama...mama pasti teruja melihat Sabah nie

Kancil 8349 said...

Aien :

jangan lupa datang Sabah..

Kancil 8349 said...

Eza :

datang lagi ke Sabah...boleh jalan2 nanti

Kancil 8349 said...

Ezumie :

jomlah datang ke sini

Kancil 8349 said...

Echa :

jangan tidak datang ke sini

Kancil 8349 said...

ShahzCudin :

terima kasih kembali

Kancil 8349 said...

3no :

yup..betul tu

Kancil 8349 said...

remyhazza :

terima kasih kembali...

Kancil 8349 said...

LadyBird :

datanglah ke sini...

Kancil 8349 said...

dhiera :

betul tu...memang banyak garden di sini...

Kancil 8349 said...

Yatie Awang :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Mama Lynn :

jomlah datang ke sini...ndak rugi untuk mengenali negeri Sabah

Kancil 8349 said...

Eera Shera :

ada rezeki...jangan lupa datang ke sini

Kancil 8349 said...

khairul :

betul tu...semoga ada yang dapat membantu

Kancil 8349 said...

Mioma Uteri :

jangan lupa datang ke Sabah yeah

Kancil 8349 said...

Obat Tradisional Asam Urat :

hehehe..ndak mahal bah...lebih kurang 500

Kancil 8349 said...

Ila Honeybunny :

hehehe...ia terlindung bah nie...ndak ramai yang perasan tempat nie

Kancil 8349 said...

Raden :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Princess Nusy :

jomlah datang ke sini

Kancil 8349 said...

Ezad :

betul tu...jomlah datang ke sini

Kancil 8349 said...

Gemukitumenarik :

memang banyak namun ndak banyak yang dijadikan tempat sejarah...sayang sangat

Kancil 8349 said...

baguznet :

betul tu...kesian kepada mereka

Kancil 8349 said...

SaLlijou :

disebabkan mereka yang hidup tu...dapatlah mereka cerita pengalaman mereka...

Kancil 8349 said...

Anak Munsyi :

jomlah datang ke sini

Kancil 8349 said...

Bobo :

terima kasih...

Kancil 8349 said...

CikAnyss':O

jomlah datang ke sini

Kancil 8349 said...

Si Budak KachaK :

apa kan daya...kita kalah

Kancil 8349 said...

Mama Murai :

insya Allah Kancil akan datang ke blog kamu

Kancil 8349 said...

akoo pae :

memang menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...