Rakan Blogger

Tuesday, February 7, 2012

Kena Rompak Ketika Bawa Wang Hantaran

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Hari nie, Kancil terdengar cerita daripada seorang rakan guru mengenai perkahwinan adiknya yang berlangsung di Lahad Datu. Kejadian ini berlaku semasa cuti Tahun Baharu Cina. Rombongan dari Tawau membawa pengantin lelaki ke Lahad Datu. Mengikut, rakan guru, pengantin lelaki tersebut baru mengeluarkan wang hantaran dari bank di Lahad Datu sebelum tiba ke rumah pengantin perempuan.

Belum sempat sampai di kereta, pengantin tersebut dirompak dihadapan rombangan. Banyakkan, keadaan menjadi kelam kabut. Mereka panik dan tidak seorang pun bertindak pantas dengan membiarkan perompak tersebut melarikan duit hantaran yang kalau tidak silap bernilai RM 20 ribu. 

Atas ihsan kaum keluarga, mereka telah menyumbang wang ringgit untuk hantaran pihak lelaki tersebut. Nasib juga ada keluarga yang membantu dan kesian sebab duit tersebut tidak dapat semula. Moralnya, janganlah pergi bank dengan berpakaian pengantin. Kalau mahu pergi pun, pergilah beramai - ramai.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

51 comments:

Pen Biru said...

kalau melibatkan jumlah yg besar, lebih baik keluarkan cek dari tunai..memang bahaya

Eza Boom Boom said...

kesiannya kena rompak. Kejam betul perompak tu.. Inda berkat. Dah la, pengantin yang dirompak. Cuba lah fikir sikit kan pasal orang lain. Mesti terdesak sangat sampai mau merompak. Astaga.. Better berhati-hati la masa ambik duit tu. bahaya nya..

Masz Sidek said...

bahaya betul... dia keluarkan tunai dari bank...
lebih selamat kalau dia guna cek...
sbb nilai yg dia keluarkan agak besar...

Potrait Admirer said...

adu kesiannye duit hantaran kena samun..

Mak Usu said...

wah.. bahaya nya..
susah kalau nak kluakan duit on the tyme..bab banyak mata yang memandang..

remyhazza said...

kesian nya...
kegembiraan bertukar menjadi sedih...
sepatutnyer pengantin tu kuarkan cek aje.... kalau dah tinggi sangat nilainyer tu...

ShahzCudin said...

kesian..
xde rezeki pengantin tuh..

Yatie Awang said...

adoii...perkara begini pun boleh belaku...kena waspada kalau keluarkan duit ni, tak kiralah banyak atau sikit

hanaahmad said...

RM20 ribu itu bagi cash ka sebagai wang hantaran? kan lebih elok diberi atas cek. selamat kan. ;) takpela, tiada rezeki. moga jadi pengajaran buat kita semua kan.

maszull said...

assalamualaikum kancil...kenapa la keluarkan duit cash mcm tu kan dah kena rompak pencuri skg ni pandai jer die aim bila ada org kuarkn duit yg byk...lebih baik pakai cek jer kan...:)

Yana Libra said...

kesiannya..banyak tu duit..nape tak bagi hantaran guna cek je~~

QueeN TerataI said...

20k hilang mcm tu jer? isl... isk.. next time cash tu masuk akaun pengantin pompuan jer... then buat replika cek aje sbg tanda hantaran tu... kalo jd mcm ni kan ke melopong namanya?

lieynanilaz said...

nasib baik ada ehsan sedara mara...banyak tu 20k...

baguznet said...

besarnya dugaan dia... mengapa tidak dikeluarkan sebagai bank draf atas nama pengantin perempuan atau bakal bapa mertua, at least bank draf boleh dianggap confirmed cash kalau takut cek tendang. Kita dah sering baca kes bawa cash kena rompak ni. Mujur tidak melibatkan kecederaan atau kematian

cinnamon.com said...

sedihnya..nasib baik sedara ber duit..

budak kacamata said...

bahahanya org skang..rompak xkire mase..cian org nk kwen..

3no gr33ny said...

kesian pula hamba dengan pengantin lelaki itu..

walau keluarga ada membantu tapi kita akan lebih berpuas hati andai duit pernikahan itu duit dari titik peluh kita sendiri..

nk nangis plak kenangkan nasibnya

Gen2Merah said...

huhu.. kesiannya... hati2 la

eeiyss said...

ALLAHU AKBAR... innalillah... xde rezeki dia~ hmmmmm

shedameor said...

tak berhati perutnya perompak tuu.

shedameor said...

tak berhati perutnya perompak tuu.

Aien Not Alien said...

bahaya ada dimana2...hmmm..


moralnya seperti yang dinyatakan kancil... :)

ciK LyndaWawa said...

kesiannye......

cIk JanNah said...

kesiannya orang nak kawen, ada orang senang2 nak mencurik. mcm mana dia nak kawen? kuang asam punya perompak

baguznet said...

teringat plak insiden rumah sendiri kena pecah masuk. Alhamdulillah diri blh cool tp terkesan jugak sket2 kat anak

cik Kartun said...

ade lagi ke pkai wet hntrn cash?? pkai cek kn senang.. selamat

Kancil 8349 said...

Pen Biru :

mungkin dia terfikir tidak kena buat macam tu...apapun kita belajar daripada kesilapan orang lain

Kancil 8349 said...

Eza :

memang kesian pada pengantin tu...apapun belajar dari kesilapan orang lain

Kancil 8349 said...

Masz Sidek :

mungkin dia ndak terfikir macam tu...kesian kan

Kancil 8349 said...

Potrait Admirer :

memang kesian

Kancil 8349 said...

Mak Usu :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Remyhazza :

betul tu...apapun ia diluar jangkaan

Kancil 8349 said...

Shahzcudin :

duit je hilang tapi tetapi berkahwin

Kancil 8349 said...

Yatie Awang :

betul tu..berhati hati

Kancil 8349 said...

Hanaahmad :

betul tu..sebagai pengajaran untuk kita

Kancil 8349 said...

Maszull :

dia ingat benda macam tu ndak kena rompak

Kancil 8349 said...

Yana Libra :

entahlah apa yang diberikannya

Kancil 8349 said...

Queen :

tulah..ia berlaku di luar jangkaan bah nie

Kancil 8349 said...

Lieynanilaz :

tulah kehebatan berkeluarga...

Kancil 8349 said...

baguznet :

tulah yang bagusnya....

Kancil 8349 said...

Cinnamon.com :

tulah yang bagusnya

Kancil 8349 said...

budak kacamata :

betul tu...bikin panas

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

betul tu...kesian kan

Kancil 8349 said...

Gen2Merah :

betul tu geng...

Kancil 8349 said...

eeiyss :

betul tu...bukan rezeki dia

Kancil 8349 said...

shedameor :

betul tu..bikin panas

Kancil 8349 said...

Aien :

terima kasih...

Kancil 8349 said...

Cik Lyndawawa :

memang kesian

Kancil 8349 said...

Cik Jannah :

apapun ia pengajaran untuk kita

Kancil 8349 said...

baguznet :

sabar...semua dugaan

Kancil 8349 said...

Cik Kartun :

masih ada bah...tengok pada cerita nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...