Rakan Blogger

Sunday, June 7, 2020

Yaris Membuatkan Kancil Terpersona

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Sepanjang PKP ini, sepatutnya ada peluang untuk membuat cerita di dalam blog. Tetapi mood Kancil pula tiada. Banyak cerita ini dikongsi namun terbantut untuk menaip. Malam ini Kancil cuba untuk berkongsi pengalaman.

Bulan lalu, Kancil telah menjual kereta Kancil kepada dealer. Kereta tersebut sudah berkhidmat lebih 15 tahun dengan Kancil. Memang tidak sampai hati mahu menjualnya tetapi sudah tiba masanya untuk bergerak ke hadapan. Tapi sebagai menghargai jasanya pada Kancil dan keluarga Kancil, blog ini dibiarkan dengan nama Kancil sahaja.

(gambar ihsan dari google)


Bulan lalu juga, Kancil ada pandu uji kereta macam di atas. Korang tahu kan apa nama kereta tersebut. YARIS....jenama TOYOTA. Baru juga Kancil tahu bahawa jenama kereta import yang paling laris di Malaysia ialah jenama HONDA. Tetapi di Sabah lebih kepada TOYOTA. So Kancil pun memilih Toyota. Sebelum ini, memang ada kereta nombor dua iaitu Avanza.

Apa yang membuat Kancil terpersona dengan Yaris? Banyak aspek yang Kancil pilih sehingga jatuh hati kepadanya. Nak tahu...jom baca selanjutnya.

Warna
Kancil memang suka warna hijau walaupun warna kegemaran adalah biru tetapi kalau pasal kereta lebih kepada hijau. Sedap mata memandang. Sehingga salesgirl toyota katakan kepada Kancil adakah Kancil ini pengikut politik PAS. Ya Allah! Kancil tidak terlibat dengan mana - mana parti politik. 

Butang Hidup/Matikan 
Ini lebih moden lagi. Tak kan masih mahu pakai yang berkunci. Hehehe...maaf eya. Ini pandangan Kancil sahaja. Memandangkan Yaris ini adalah tanpa kunci. Kancil terasa teruja. Lebih - lebih lagi, hanya tekan butang di tombol pintu untuk membuka pintu kereta tersebut. Tidak perlu menekan di anak kuncinya. Dengan syarat anak kunci berada di dalam poket kita.

Dash Cam
Ini percuma untuk kelas G Yaris. Pergh...lengkap. Kancil ada pernah beli Dash Cam untuk Avanza, Tidak sampai 5 bulan sudah rosak. Aduh...pening kepala. Dengan adanya ini, tidak perlu risau. Selamat kita berjalan malah boleh merakam perjalanan kita. Lebih - lebih lagi, Kancil ada youtube channel. Boleh kongsi perjalanan....hehehe.

Cermin Titik Buta 
Salah satu teknologi yang dilengkapi oleh Yaris. Tidak perlu risau jika ingin membelok masuk ke simpang. Ada bantuan amaran daripada cermin sesi. Perkara ini baru tapi tidak mengapa yang penting kita belajar.

Pemandangan 360 darjah (PVM)
Ini lagi yang membuatkan Kancil seronok. Boleh tengok semua sisi kereta. Lebih - lebih bila masa mahu letak kereta. Mudah dan bersahaja. 

Beg Angin (Air Bags)
Yaris memiliki 7 beg angin keselamatan. Memang kaw - kaw keselamatannya. 


Paparan Meter (MID)
Kancil teruja dengan paparan meter Yaris ini. Banyak maklumat yang kita dapat daripada paparan ini. Insya Allah nanti Kancil terangkan setelah memiliki kereta ini. 

Itulah antara sebab mengapa Kancil terpersona dengan Yaris. Banyak lagi cuma ini sebahagian yang Kancil ingin kongsikan. Kancil sudah pandu uji. Memang senyap dan tidak terasa membuang ketika membelok. Apapun itu sahaja yang Kancil dapat kongsikan.

Terima kasih kerana sudi singgah ke blog Kancil. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...