Rakan Blogger

Sunday, December 29, 2019

Ketam Segar Tanjung Perapat, Semporna Sabah

Assalamualaikum dan Salam Perpaduan.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia yang sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Makanan laut merupakan makanan yang paling digemari oleh kebanyakan kita. Tidak hairan ada yang sanggup berbelanja beratus - ratus ringgit untuk menikmatinya. Bekalan makanan laut tidak bermasalah kalau di Sabah cuma pada musim - musim tertentu sahaja. Seperti laut merah yang berlaku di perairan Pantai Barat Sabah dan musim hujan. Tentunya para nelayan tidak mahu mengambil risiko untuk turun ke laut.

Hari ini, Kancil ingin berkongsi mengenai makanan laut iaitu ketam segar. Kalau di Semporna, masyarakatnya memanggil Ketam Suri dan ia berwarna biru, putih dan kehitaman. Lebih dikenali oleh masyarakat Malaysia sebagai Ketam Bunga. Ketam ini sedap dimasak dalam apa jenis ramuan terutamanya kalau dimasak dengan kari. (bagi Kancil)

Image result for ketam suri"
(gambar ihsan daripada Google)

Kancil ini jarang makan ketam laut. Kalau ikut kiraan, dua tahun sekali baru dapat makan. Bukan kerana harganya tetapi Kancil ada masalah kegatalan di mulut dan hidung jika memakan makanan laut ini. Hehehe...sebab itu jarang makan. Namun beberapa bulan yang lalu, rakan - rakan Kancil suka menviralkan makanan ini. Mereka post di dalam group whatapps. Sehingga Kancil ingin mencuba dan merasa makanan laut ini.

So, Kancil membawa keluarga ke Tanjung Perapat di mana restornan yang memasak ketam suri ini. Perjalanan agak jauh dari Tawau dan memakan masa 1 jam 20 minit untuk tiba ke Semporna. Sekitar tahun 2011 dan 2012 Kancil selalu ke Tanjung Perapat tetapi tidaklah singgah untuk makan. Hanya lalu sahaja. Setiba di Tanjung Perapat, Kancil menyapa seorang lelaki untuk bertanyakan restornan tersebut. Tidak sangka, lelaki tersebut merupakan ketua kampung di kampung tersebut. Mesra dan ramah orangnya. Tapi sayang, Kancil tidak ingat namanya. Jom lihat beberapa keping gambar mengenai Tanjung Perapat, Semporna Sabah.


Jambatan yang menghubungkan restornan 


Pemandangan di pondok antara tanah besar dan restornan
 

Ketam Kari dan Sotong Goreng

Memang lazat dan mengeliurkan bila tengok gambar makanan ini. Hehehehe...harga untuk Ketam Kari ialah RM 22 sekilo manakala Sotong Goreng ialah RM 17, 500 gram. Jika ada rakan - rakan blogger dan pembaca ingin ke Semporna. Singgahlah dulu ke tempat ini di Tanjung Perapat, Semporna. Kancil ada hasilkan satu video untuk panduan rakan - rakan yang tidak mengetahui tempat tersebut.


Terima kasih kerana sudi singgah ke blog Kancil 8349.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...