Rakan Blogger

Tuesday, January 10, 2012

Suka Mengutuk Orang Lain Tapi Ndak Suka Dikutuk

Assalamualaikum dan salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia kerana sudi singgah ke blog Kancil 8349.

Hari nie, Kancil nak berkongsi pendapat mengenai isu yang biasa kita dengar namun tidak ramai berani untuk bersuara. Mungkin bimbang, mungkin juga tidak mahu keruhkan keadaan. Namun inilah realiti yang mana kita terpaksa tanggung walaupun bukan kita inginkan.

Pernah di antara kita jumpa manusia sejenis ini? Tentu pernah kan...mereka nie suka mengaibkan dan menjatuhkan air muka orang lain. Mereka akan puas hati bila mereka nampak mangsa mereka terkulai dan menangis disebabkan angkara mereka. Kalau mangsa tu pandai menjaga diri dan mengawal keadaan mereka lagi sakit hati. Mereka akan cuba sedaya upaya untuk jatuhkan mangsa mereka.

Tetapi, apabila mereka dikutuk. Mereka melenting dan mengaum sekuat hati mereka. Kalau boleh biar satu dunia mendengar isi hati mereka. Kalau boleh juga biar satu dunia simpati dengan mereka. Tapi, adakah ia adil cara macam nie. Bagi Kancil ia tidak adil.

Kalau Kancil jumpa manusia macam nie, Kancil biarkan dia dengan dunianya. Sebab, nak tolong pun mesti dia akan kata kita nie penyibuk. Lagi satu, dia akan menganggap kita sebagai satu ancaman baru untuk dia. Lainlah kalau dia secara terbuka inginkan perubahan dan ingin tahu kelemahan dia sendiri. Masa tu baru kita cerita. Masa nielah hatinya terbuka luas.

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

46 comments:

Pn. Sheila said...

em.. ramai y mcm nie.. pesanan bt sdiri gak... thanx... lbh baik diam dr berkata-kata...

Gen2Merah said...

semoga orang itu akan cepat bertaubat (",)

Eza Boom Boom :) said...

Ramai yang tak dapat terima kutukan. Padahal perangai sendiri tak berhenti kutuk orang. Macam mana lah kan, bak kat orang putih, what goes around comes around. Lagi satu, kalau dah kena kutuk tak payah nak heboh satu kampung, diam sudah. Baik muhasabah diri dulu.

Cikgu Ma said...

tak pernah jumpa lagi ...tp kalo mengumpat ni, penah...siap buat bulatan mengumpat...

Yatie Awang said...

akak pun rasanya belum pernah jumpa orang macam ni..tak tahulah nak buat macam mana kalau terjumpa...

Nafisya Ismail said...

Mmg ada org yg suka mengutuk tp xbole terima kritikan org lain... hehe... btw, cikgu kancil sudi x brjmpa sy? Sy akan smp di semporna pd 13 jan ni.. hehe

QueeN TerataI said...

biasalah.. kutuk org mmg laju tp bila diri dikutuk pasti xleh terima.. melainkan mcm yg kancil kata dia bersedia nak berubah dan mmg boleh terima kritikan... tp x ramai mcm tu...

ciK LyndaWawa said...

kita sebagai manusia..get ready jak kenak kutukoleh org lain...no body perfect.....

Zura said...

itulah manusia..kalau xnk kena kutuk jgn kutuk org...

Ezad Skytech said...

memang ada yang jenis macam tu...suka mengutuk orang lain..tapi tak suka bila diri sendiri kena kutuk...

maszull said...

assalamualaikum kancil...orang yg macam ni mmg ada tapi tak perlulah kita layankan sbb kalau dilayankan makim menjadi2 peelnya nanti...:)

aReLaN said...

memang ramai jnis gtu pon kancil.bab mengutuk,mengomen orang laen dialah juara.tp ble kena sket,terus gelabah menidakkan.aiyaa

cinnamon.com said...

pening juga jumpa org mcm ni kan..kalau kak,sekali je la lps tu nak mengelak bila jumpa..malas nak layan..atau pun ye..ye kan aje..

remyhazza said...

pernah jumpa manusia yg macam nie...kutuk org bagai nak rak... tapi biler die yg kena balik.... melenting !
poyo kan ????

Eera Shera said...

isy..buruknye perangai..betul ckp kancil..org camni mmg takkan dgr kata, x boleh dinasihati

3no gr33ny said...

itulah antara ciri2 manusia yang tidak bermuhasabah diri...cuba mencari kesalahan orang tapi tentang diri tidak diambil peduli..huhu

masz said...

memang ada manusia macam tu.... bila dia bercakap... apa yg keluar dr mulut dia... dia rasakan dia betul semua... apa yg org lain buat pula byk yg salah... kadang2 tu org macam tu... sanggup mengaibkan dan memalukan org lain...

Anak Wak Mail said...

biasanya orang yang suka mengkritik ni,,tak boleh terima bila dikritik oleh orang lain..kan3x..;)

khairul said...

org mcm ni x patut di buat kawan...

dhiera said...

saya pernah jumpa orang macam ni.
nak tegur sikit pun tak boleh! dia saja yg betul. mengata orang amboiii~

asyraf ahmad said...

Kalo jumpe org mcm tu aku kalo boleh jauh dari die, bukan tak nak kawan, tapi takkan dpt sakit hati je...hahaha...

acap
UR COMMENTS HAVE BEEN REPLIED!!(>,<)CHECK THEM OUT at acapsuur.

Cik Gee said...

huh! memang susah nak cakap dgn org camni. dia saja yg betul.. poyo je lebih... hermmm..

Kancil 8349 said...

Pn Sheila :

betul tu...Kancil ingin berkongsi pendapat

Kancil 8349 said...

Gen2Merah :

Amin...

Kancil 8349 said...

Eza Boom Boom :

betul tu...mereka nie kalau terkena tamparan besar baru ternampak langit tu tinggi...apapun kena berhati2

Kancil 8349 said...

Cikgu Ma :

berhati - hati dengan orang macam nie...

Kancil 8349 said...

Yatie Awang :

berhati - hati dan kena berwaspada...

Kancil 8349 said...

Nafisya :

betul tu...kena berhati - hati je...
hmmm..nak jumpa...boleh...tapi hari Sabtu ke

Kancil 8349 said...

Queen :

betul tu...semua kerana ego yang tinggi...

Kancil 8349 said...

Cik Lyndawawa :

betul tu...kena bersedia...kalau suka kutuk orang kena bersedia kena kutuk juga

Kancil 8349 said...

Zura :

betul tu..apapun berhati - hati

Kancil 8349 said...

Ezad :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

betul tu mama...bikin sakit hati je mama

Kancil 8349 said...

Arelan :

hehehe...betul tu...Kancil sekadar berkongsi pendapat

Kancil 8349 said...

Cinnamon.com :

betul tu...Kancil pun akan menggelak dari berjumpa

Kancil 8349 said...

remyhazza :

memang poyo pun...hehehe

Kancil 8349 said...

Eera Shera :

betul tu...namun bila dia bersedia untuk berubah kita kena tolonglah

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

betul tu...kita yang sedar kalau boleh jangan macam tu

Kancil 8349 said...

Masz :

betul tu...Kancil dah banyak jumpa orang macam nie...disebabkan dah biasa kancil buat ndak tahu je

Kancil 8349 said...

Anak Wak Mail :

betul tu....hehehe

Kancil 8349 said...

khairul :

kancil sokong kenyataan bro

Kancil 8349 said...

dhiera :

hehehe...kena jauhkan diri daripada mereka nie

Kancil 8349 said...

asyraf :

betul tu tindakan kamu tu...berhati2 lebih baik

Kancil 8349 said...

lebih baik jauhkan diri...

Aien Not Alien said...

saya pernah jumpa orang macam ni, rasa macam nak tegur je, tapi mulutnya berbisa sangat....huhu

Kancil 8349 said...

Aien :

berdiam lebih baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...