Rakan Blogger

Tuesday, September 6, 2011

Cerita Di Hari Raya Pertama

Selamat datang dan salam perpaduan kepada semua rakan blogger dan pembaca setia blog Kancil 8349.

Hari ini Kancil nak berkongsi cerita mengenai sesuatu kejadian yang berlaku sepanjang perayaan hari pertama di kampung halaman Kancil. Tiada gambar nak upload tapi rasanya boleh guna bayangan minda di dalam kepala kan?

Pada hari pertama, ramailah orang datang berkunjung ke rumah mak bapa Kancil. Sebagai tuan rumah, kita sambut kehadiran mereka dengan penuh mesra. Kancil tukang jaga pintu je. Urusan makanan, adik - adik Kancil yang mengurus. Hehehe...lebih kurang 12 tengahari, Kancil keluar ke pekan Semporna bersama anak - anak Kancil.
Dalam perjalanan, kami akan melalui Kampung Bugaya. Adik lelaki Kancil memberitahu bahawa ada sebuah rumah terbakar akibat mercun 4 hari sebelum hari raya. Kesiannya juga Kancil tengok tinggal tiang rumah sahaja. Tidak jauh dari kejadian tersebut, Kancil ternampak kepulan asap hitam.

Nia asap kebakaran, rumah siapa lagi terbakar? Memang betul ada rumah orang terbakar. Nasib juga sebuah rumah yang terbakar. Aduh!...kesiannya...tapi punca tidak tahu. Sebab Kancil lalui je kawasan tersebut. Beramai - ramai kalau menolong tengok buat apa. Lagi satu, kereta tidak boleh masuk ke kawasan kebakaran. 

Apapun, kebakaran sentiasa berlaku jika kita tidak berwaspada. Kesian kat ahli bomba, terpaksa bertugas pada hari pertama raya.

10 comments:

Adylia Qarissa said...

tanggungjawab anggota bomba...terima kasih kepada mereka yang bertugas...

maszull said...

salam kancil....tanggungjawab terpaksalah dilaksanakan walaupun hari raya....:)

Kancil 8349 said...

Adylia :

memang betul tu....bertugas untuk kita

Kancil 8349 said...

Maszull :

Salam mama,

eya...tapi kesian dorang...yang terbakar mahupun yang memadam kebakaran

aimie amalina said...

raya petama mesti macam2 kan..haiyoooo

Kancil 8349 said...

Aimie :

itulah pasal....apapun kita kena berwaspada walau dalam keadaan macam mana sekali pun

fairus said...

SELAMAT HARI RAYA UM... MAAF ZAHIR BATIN.. MEMBER OFIS AKU KESIAN JUGAK.. ESOK NAK RAYA RUMAH DIA TERBAKAR.. NAK TENGOK GAMBAR RUMAHNYA YANG TERBAKAR, CHECK IT OUT KAT BLOG AKU...

Kancil 8349 said...

Fairus :

Selamat hari raya juga geng...

kesian juga dengan member kau...apapun dah nasib dorang...kejap aku gi terjah

Ahmad Ismi said...

kesian nya..harap ndak terjadi kat aku...semoga ALLAH protect kita..Amin

Kancil 8349 said...

Ahmad :

memang kesian...moga kita pun tidak senasib seperti mereka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...