Rakan Blogger

Tuesday, August 23, 2011

Cikgu! Dia Kutuk Nama Bapa Saya...


Lega sedikit bila kerja dah selesai. Yang tinggal hanya menulis buku RPH untuk esok. Sedang melihat RPM, dua orang murid perempuan datang menemui saya di bilik guru. Sebelum itu, mereka teragak - agak mahu berjumpa dengan saya. Apabila saya berpaling melihat kepada mereka berdua. Mereka terus senyum.

"Nie apasal senyum - senyum nie? Dah masuk tempat orang berilah salam..."

"Assalamualaikum Cikgu!"

"Waalaikumsalam! Kan bagus macam nie...Lega hati cikgu. Hah...kenapa nie?"

"Cikgu! Tadi Amirah kutuk nama bapa saya cikgu. Di kelas"

"Kenapa dia kutuk nama bapa kamu?"

"Ndak tahu cikgu? Tiba - tiba dia kutuk nama bapa saya." 

Perkataan tiba - tiba nie yang buat saya musykil. Sebelum ini saya ada buat entri mengenai perkataan ini juga. Klik kat sini. Kalau dah dengar perkataan ini dari mulut murid itu sendiri memang ada yang tidak kena.

"Kamu nie...tidak mungkin si Amirah yang mulakan kalau kamu dua yang tidak mulakan dulu. Cikgu kenal budak tu. Kalau tidak diusik, dia tak kan mengusik orang lain."

"Cikgu bah! Dia yang mulakan dulu"

"Kalau dia mulakan dulu, bapa kamu mati ke kalau dia kutuk nama bapa kamu?"
Mereka berdua terdiam dan saling pandang memandang antara satu sama lain.

"Sudah! Cikgu tidak mahu dengar alasan kamu. Kalau tidak suka dibuat macam tu, jangan suka usik orang lain. Lebih baik duduk di dalam kelas baca buku. Lagi aman...betul kan? Balik ke kelas kamu sekarang"

28 comments:

Danial Razak said...

betul2..kalau tiada angin..masakan pokok tiba-tiba bergoyang kan..

Kancil 8349 said...

Danial : tulah...kena tengok angin tu macam mana...kuat ke sepoi2 bahasa...

Santri T.P.I.N.I said...

wah...garang juga cikgu ye. hehe jadi cikgu ni kena byk sabr...

Kancil 8349 said...

Santri : bukan garang tetapi tegas...kalau asyik layan karenah dorang...kerja kita ndak siap2...

Cik Bell said...

budak2 nie kdg2..sikit je benda nak report..huhu..dia pkul sikit nak report..padahal.klu dia xstart dulu.xdenya benda2 pelik berlaku..sabor je la eh jadi cikgu nie..

Citra NaniZam said...

kan cikgu.. dari zaman sy bersekolah dulu sampaikan anak2 sy plak kini sekolah ejek mengejek nama bapa ni x pernah hilang.. teringat dulu bdk2 lelaki nakal mngejek nm bp sy.. kini anak sy juga pulang sekolah mengadu kawannya ejek nama ayahnya.. hmmm

aizamia3 said...

betul tu Citra NaniZam..
dari dulu dah ada ejek mengejek ni.. apa yang menarik sangat ntahlah..

CikGu Ma said...

kalau budak2 mengadu mcm tu besenya saya x layan (",)

Kathy Tuah said...

teringat masa kecik2 dulu suka ejek nama bapak kawan2..adoi!

Fad said...

tiba2?heheh..ayat biasa budak2...senyum jela...

mizzkechique said...

mesti dia mengusik dl.. budak2, biasala tu..

Marina said...

budak2 tu report tak kat bapak diorang cikgu marah diorang?Heee~

ercy said...

ermmm... budak2 skarng ni biasalah..... ada ja gelagat diorg tu kan.... hehehe....

Princess Feyqa said...

hehe budak2 biase lah.. kamu org sabah ek?

dylla abas said...

hehehe..dulu masa sekolah pun ramai yg suka ejek nama ayah sy.mula2 angin jugak.lepas tu blk ngadu kat ayah,dia kata jgn layan.."kwn2 kakak tu jeles sebab nama ayah diorang x best.." hahahaha :p

nora rashid said...

budak2...mula2 kutuk mengutuk...paling takut klu melarat...fuhh...letih...

maszull said...

salam....jawapan yg bagus dr cikgu kancil....pas ni x ada yg mengadu lagikn...

selamat mengajar cikgu...:)

HAFIZAL said...

salam...hehehe biasa lah kanak2 suka kutuk mengutuk dah tak tahan mengadu gan cikgu plak.

kancil apa kata kita bertukar2 link..mcm ner..ok tak

AsyieqiN Rkey said...

macam2 anak murid kang kan...=)

dhiera said...

garang ye cikgu ni~ he
dulu pun selalu guna perkataan tiba-tiba je~

Cik Asma BLuppy said...

wah.... takut nye cikgu garang.. larikkk!!huhu

Kancil 8349 said...

Cik Bell : Memang betul tu...kaki report dorang nie...tapi kena dengar juga luahan dorang...hehehe

Citra Nanizam : dari zaman british lagi...nama bapa pantang disebut...sebab tanda hormat.

Aizamia3 : dorang nak hiburan tu buat macam tu

Cikgu Ma : betul cikgu. Tapi susah untuk saya tidak layan...mesti saya layan sebab saya guru BK

Kahty : sekarang nie tidak kan Kathy..

Fad : hehehe...kita senyum sama2 cikgu

Mizzkechique : tulah pasal...

Marina : kalau dorang report mesti terbongkar rahsia dorang kutuk kawan dorang dulu

Ercy : betul tu...baru satu ragam...

Princess Feyqa : Betul tu...saya memang orang Sabah

Hafizal : Salam, yang sakit kepala guru terima aduan mereka...hehehe...sal ajakan tu...nanti kancil fikirkan...

Asyieqin : betul tu...lain orang lain ragam

Dhiera : ooo...suka usik kawan nie....gurau je

Cik Asma : saya bukan garang tapi tegas je...hehehe...

Adylia Qarissa said...

kawan poli dkna suka ejek nama bapak..dorang panggil nama bapak bukan nama sebenar kita...contohnya 'eh, anak rahman'...
1st time dengar memang buat hati panas, bila dah lama tu jadi biasa sebab dorang bukan niat nak kutuk pon, nak gurau dalam kelas..memeriahkan suasana... :)

Fiqas said...

kutuk mengutuk dah jadi trend budak2.. kalu dilayn, buat pening je,.. takkan habis sampai situ..

Fitri Senin said...

dari zaman kita kecik2 lagi dh jd cmni

Kancil 8349 said...

Adylia : kalau kita fikir positif..kita takkan sakit hati...betul kan?

Fiqas : betul tu.

Fitri : Hehehe...dari datuk ke bapa, bapa ke anak

SimplySeoul said...

bab-bab gaduh sebut bapak mamak ni memang selalu jadi, bukan yang kecik ja, yg tua bangka di sekolah menengah pun selalu gitu.

Kancil 8349 said...

Simply Seoul : betul tu...sebab mereka kurang kesedaran...fikiran pun masih cetek...tapi itu yang buat guru runsing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...