Rakan Blogger

Saturday, October 29, 2011

Kancil Kena Tag Oleh Blogger Aien Not Alien

Assalamualaikum dan salam Satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia ke blog Kancil 8349.

Masuk nie dah 4 orang tag Kancil. Tengok pada soalannya, Kancil ndak dapat jawab sepenuhnya. Kebetulan masa pun singkat di tambah dengan masalah line di rumah mahupun di sekolah. Terpaksalah Kancil pergi ke Perpustakaan Negeri Sabah Wilayah Tawau. Nasib kat sini line cepat macam cahaya...hehehe. So, Kancil menjawab soalan yang diminta oleh blogger Aien Not Alien. Untuk sahabat saya Gen2Merah. Kejap yeah...nanti saya akan menjawab.

1. Warna kegemaran anda? Kenapa pilih warna tu?
Sepertimana yang korang nampak warna blog Kancil. Tentu dah agak kan. Itulah warna kegemaran Kancil. Sebabnya ia membuat Kancil tenang dan damai.

2. Kata peribahasa yang paling anda suka? Kenapa suka? 

"Belakang Parang Lagi Kalau Diasah Nescaya Tajam"
Maksudnya : Walaupun ndak pandai tetapi kalau belajar bersungguh - sungguh nescaya akan pandai juga.

3. Pernah buang sampah merata-rata? Jika ya, apa perasaan anda?

Mungkin dulu dan tiada perasaan. Sekarang nie payah nak buang sembarangan sebab dah terlatih di dalam diri. Kekadang sanggup simpan sehingga jumpa tong sampah. 

4. Lagu kadang-kadang mewakili isi hati kita. Apakah lagu yang anda rasa mewakili isi hati anda? 

Banyak lagu itu. Kalau nak senaraikan payah juga. Tapi satu lagu yang buat Kancil ingat kat Isteri Kancil. Permaisuri (Kump Data)

5. Siapakah jiran sebelah rumah anda? Ceritakan serba sedikit.

Jiran sebelah Kancil, pak cik saudara isteri Kancil. Orangnya masih kuat walaupun dah berusia 70 tahun dan sentiasa menziarahi keluarga Kancil sebab beliau suka pada anak - anak Kancil.

6. Anda suka pergi kenduri-kendara tak? Kenapa?

Dah kahwin macam dah kurang pergi. Kalau dijemput, insya - Allah Kancil akan datang tapi kalau main sampai - sampai nie. Kancil ndak berminat. Soal makan free bukan niat sebenar tetapi pengalaman dan cerita dalam kenduri yang membuat Kancil berminat untuk datang. Yang elok je. Ndak elok malas ambil taw,

7. Anda suka makan petai tak? Kenapa?

Tahun 2001, baru Kancil kenal apa tu petai. Memang suka kalau makan mentah - mentah. Sebab sedap kalau cecah sambal.

8. Kalau terjatuh depan orang ramai, apakah tindakan anda selanjutnya? 

Buat tidak tahu je. Bangkit dari tempat jatuh dan meneruskan perjalanan

9. Kalau dah beli-beli barang, tiba masa nak buat pembayaran, duit tak cukup. Apa tindakan anda?

Jarang berlaku sebab memang dah merancang barang mahu dibeli. Tapi jika ia berlaku, Kancil akan kembalikan barang yang bukan keperluan.

10. Apa pendapat anda dengan blog ini? :D

Kancil suka pada blog ANA. Blog yang simple dengan nama blog yang senang diingat oleh Kancil. Entri - entri blog pun semua bermanfaat dan penuh dengan pengajaran walaupun bercerita tentang diri. Namun ia terselit pengajaran.

Rasanya itu je yang Kancil dapat jawab. Nak membalas pun macam susah juga. Terima kaish kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

25 comments:

Santri T.P.I.N.I said...

wah...rajinnya cikgu!

ayuyuuu :) said...

yeke cikgu
4 org? haha.
saya dua org.
tiba2 sedebuk2 soalannya dtg.

free bolehlah dijawab:)

Citra NaniZam said...

memang rajin cikgu kancil ni :)

Citra NaniZam said...

memang rajin cikgu kancil ni :)

Daddylicious said...

banyak jawapannya tu kan...

budak kacamata said...

cikgu minat lagu jiwang kerr??hukhuk

YNA said...

hebat cikgu kancil nie :)

3no gr33ny said...

ni soalan paksa rela..tapi Cikgu Kancil jawab ikhlas je =)

Kancil 8349 said...

Santri :

terima kasih...hehehe....

Kancil 8349 said...

Ayuyuuu :

hehehe...disebabkan saya letak dua nama ndak sudak percaya...dua lagi tu blogger baru..mana kancil ingat...huhuu

Kancil 8349 said...

Citr Nanizam :

terima kasih

Kancil 8349 said...

Daddylicious :

bolehlah orang kata

Kancil 8349 said...

budak kacamata :

minat macam tu je...hehehe

Kancil 8349 said...

YNA :

terima kasih

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

soalannya bukan susah untuk dijawab

maszull said...

assalamualaikum kancil ....mmg rajin cikgu kita ni kn...:)

cinnamon.com said...

saya suka cara kancil berblog, sbb,balas komen balik,kalau dua hari tak jenguk blog kita,nescaya dia akn komen balik pd entri yg tertinggal,nmpk ke ikhlasan dia..ada juga,yg saya komen ke blog lain,no respon..tapi saya masih baca entri2 mereka..tak pe no hal,bila saya bw,byk saya nmpak komen dr kancil....good luck kancil..saya amat menghargai pasal entri blog pilihan tempoh hari..tq sekali lg kancil...

Adylia Qarissa said...

heheeee..banyaknya soalan tu :D

aimie amalina said...

weee
same dgn cekgu!
suke makan petai
hehehe

tapi cikgu tak leh mkn selalu taw
cikgu mengajar
kekeke

Kancil 8349 said...

Maszull :

Waalaikumsalam mama,

terima kasih...soalan Aien mudah dijawab...hehehe

Kancil 8349 said...

Cinnamon.com :

terima kasih....malu plak kancil kamu kata macam tu...apapun, kancil hargai semua pengunjung kancil...tanpa korang blog Kancil tidak bernyawa...malah kita sentiasa lengkap melengkapi...soal mereka ndak membalas tu...mereka ada sebab yang kita ndak tahu...bagi Kancil...ilmu dapat dikongsikan melalui komen kita walaupun sedikit..kalau bukan pemilik blog baca....pembaca setia blog tersebut dan rakan blogger lain

Kancil 8349 said...

Adylia :

hehehe...soalan mudah...

Kancil 8349 said...

Aimie :

sejak bergelar guru nie...ndak sudah makan tu petai...hehehe...

Aien Not Alien said...

terima kasih sudi jawab soalan ni semua...hihi...dengan kelajuan cahaya kancil berjaya jawab semuanya..


sweet je rasa lagu PERMAISURI tu untk isteri tercinta...untung isteri Kancil..


terima kasih cikgu..^_^"

Kancil 8349 said...

Aien Not Alien :

hehehehehe...soalan mudah...jadi boleh jawab dengan baik...

terima kasih kerana tag kancil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...