Rakan Blogger

Tuesday, October 11, 2011

Pemikiran Budak Zaman Sekarang

Assalamualaikum dan salam satu Malaysia.

Selamat datang kepada semua rakan blogger dan pembaca setia ke blog Kancil 8349.

Semalam, Kancil mengajar kelas Pendidikan Jasmani. Kancil membawa murid - murid Kancil turun ke padang untuk memulakan aktiviti pengajaran yang Kancil telah sediakan. Sebelum kelas bermula, Kancil akan meminta mereka membaca doa penerang hati. Semoga ilmu dapat masuk dengan mudah. Seorang murid datang menemui Kancil.

"Cikgu! Boleh saya pakai baju warna hijau nie?"

"Boleh! Pergilah tukar." Murid tersebut memakai pakaian baju seragam sekolah. Kancil membenarkan murid tersebut menukar baju yang dibawanya.

"Terima kasih cikgu!"

Setelah menukar baju yang dibawanya. Dia kembali ke kumpulannya. Ketika itu Kancil sedang membahagikan murid kepada beberapa kumpulan kecil.

"Kau tengok Si B tu. Pakai baju Ben 10. Macam budak - budak" seorang murid perempuan bercakap dengan rakan - rakannya. Mereka semua tergelak. Kancil terkedu dan tidak tercakap sepatah pun. Murid perempuan tersebut masih di darjah 3. 

Teringat Kancil filem "Back To The Future Part 2" di mana Marty Mcfly (kalau tidak silap) datang ke masa depan beliau. Di mana anaknya akan dipenjara kerana melakukan rompakan. Dan beliau harus menghentikannya. Ketika menunggu di kafe. Marty melihat dua orang budak tengah bermain video game di kafe tersebut. Dia cuba tunjukkan cara permainan tersebut. Apa yang dikatakan oleh dua orang budak tersebut. Ini permainan bayi (Kancil translate ke BM).

Bagaimana rupa Marty terkejut begitu juga rupa Kancil mendengar kata - kata murid perempuan Kancil. Korang rasa macam mana?

Terima kasih kerana sudi membaca dan tinggalkan komen di blog Kancil 8349.

46 comments:

ciK LyndaWawa said...

xkisahla permaianan bayi ke apa..jadi best..huhuhu...

QueeN TerataI said...

erm... peduli la pe org nak kata.. hakikatnya mmg masih budak2 kan? hihihi

ArulchelseA said...

biasa la budak2 kan..

Tentang Kita said...

budak pompuan cepat matang dr lelaki...

azam said...

budak² camnilah kan??

dah terbiasa

Adylia Qarissa said...

zaman dulu tak ada baju ben 10...heeeee

cinnamon.com said...

comel budak2 pakai baju ben 10..

khairul said...

budak2 lah katakan ..yer tak Kancil

Addin said...

hoho pedasnya mulut dia .

Kancil 8349 said...

Cik LyndaWawa :

hehehe...bagi kita yang suka permainan tersebut

Kancil 8349 said...

Queen :

betul tu..cuma mereka berlagak seperti dewasa...padahal umur masih di usia kanak - kanak

Kancil 8349 said...

ArulchelseA :

betul tu...cuma terkejut

Kancil 8349 said...

Tentang Kita :

betul tu...

Kancil 8349 said...

Azam :

betul tu...menganggap diri dah dewasa.

Kancil 8349 said...

Adylia :

betul tu...ada pun Superman

Kancil 8349 said...

Cinnamon.com :

memang comel pun...

Kancil 8349 said...

Khairul :

betul tu....

Kancil 8349 said...

Addin :

pedas sangat ke...kalau terasa memang pedas

3no gr33ny said...

sebagai cokgu..kiita pon kenalah maju setapak dari mereka kan kancil..xboleh jgk ikut je zaman mereka sebabada yang berfikiran canggih2 cam gtu..yer dak..??

Kancil 8349 said...

3no gr33ny :

betul tu...tapi itu yang membuat kancil terkedu sampai tidak terkata...

remyhazza said...

apa salahnya jadi ben 10..
ok aper .....

remyhazza said...

apa salahnya jadi ben 10..
ok aper .....

Kancil 8349 said...

remyhazza :

ndak salah...

aimie amalina said...

haiiiizzz
pemikiran budsak skrg ni aihhh..

Kathy Tuah said...

budak sekrang mmg cpt berfikiran mcm org dewasa..

Run Away said...

budak2 skrg memang pandai...cepat jew berpikir...;d

dhiera said...

dorang budak lagi tapi berlagak seperti matang~

Eera Shera said...

die rasa dah cukop bsr kot. agaknya ape la die nak ckp kt sy kan kalo tau sy tgk cite Barbie,doremon dan seangkatannye la..haha :)

Kancil 8349 said...

Aimie :

itulah....macam orang besar tapi umur baru 8 tahun

Kancil 8349 said...

Kathy Tuah :

betul tu...berharap akan berterusan...

Kancil 8349 said...

Run Away :

betul tu...semoga mereka tidak ketinggalan...

Kancil 8349 said...

dhiera :

itulah pasal...

Kancil 8349 said...

Eera Shera :

mesti dia cakap macam budak - budak lah

maszull said...

salam kancil...pemikiran budak2 skg dah mcm org tua2kn..dunia skg dah semakin ramai yg bijak pandai...:)

maszull said...

salam kancil...pemikiran budak2 skg dah mcm org tua2kn..dunia skg dah semakin ramai yg bijak pandai...:)

syuzi syofia said...

waahh... dulu favorite citer syuzi tu.. Back To The Future.. x pnh miss wo0ooo0.. (^_^)

budak2 skang ni rase terlebih tue kot.. hahaha.. syuzi plak rase terlebih mude.. kikiki.. tgk kartun barbie, doraemon, ditektif conan, sin chan, Totaly Spice, Ben 10 (kdg2 je layan).. byk lg lah... best ape tgk katun.. hahaha

Dylla Abas said...

alamak..budak darjah 3 pun boleh cakap macam tu sedangkan mereka sendiri masih budak.sangat maju budak2 zaman sekarang ni..

p/s : anak buah sy sangat sukakan Ben-10 :)

Cik Purple Pinkypuff said...

hahahaha.. baju ben 10..kekekeke..:D dulu cp pun pernah mengajar PJ cigu.. naseb baek ada baju sukan skolah, klau ndak, ndak tau apa yg dorg ckp.. haha..

Santri T.P.I.N.I said...

suka tengok citer back to the future sampai saya beli semua 3 koleksi cerita ni...

Kancil 8349 said...

Maszull :

Salam mama,

itulah pasal...mereka anggap dah tua...tapi umur masih 8 tahun

Kancil 8349 said...

Syuzi Syofia :

kita muda ndak apa...sebab kita berperasaan macam tu...nak kekal muda....hehehe

p/s best kan Back To The Future

Kancil 8349 said...

Dylla :

Itulah pasal...ndak sedar yang umur mereka sendiri...hehehe...

p/s : anak kancil ndak minat....:(

Kancil 8349 said...

Cik Purple Pinkypuff :

ada pengalaman mengajar rupanya....best kan

Kancil 8349 said...

Santri :

Kancil pun memiliki 3 koleksi ceritanya....sejak bergelar guru nie...Kancil dah jarang buka CD...sibuk mengajar dan blog je...hehehe

Nazirah said...

budak2 sekarang advance sangat..dlm segala benda..

Kancil 8349 said...

Nazirah :

betul tu...dan kita sebagai guru kena lebih advance daripada mereka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...